Ouderen genieten van Walking Hockey op HC Kromme Rijn

Hedda Brink en Robert Jan Kramer, begeleiders van het Walking Hockey op HC Kromme Rijn: “Het enthousiasme en het plezier dat deze mensen uitstralen; dat is waar we het voor doen”

Inleiding

Eind 2015 startte HC Kromme Rijn in samenwerking met buurtsportcoach Jesper Oele een pilot voor Walking Hockey met 60-plussers: een hockeyvorm waarin alleen gewandeld – en beslist niet gerend – mag worden. Het werd een doorslaand succes. Inmiddels heeft de hockeyvereniging uit Bunnik een hechte groep van zestien actieve ‘ouderen’, die bijna iedere vrijdagochtend samen op het hockeyveld staan en genieten van het spelletje.

Resultaten

– Maakt het hockeyspel laagdrempeliger door alleen wandelen toe te staan
– Laat mensen ook op latere leeftijd nog kennismaken met hockey
– Stimuleert en motiveert ouderen om via hockey meer te bewegen
– Zorgt ervoor dat (eenzame) ouderen elkaar en anderen ontmoeten op de vereniging
– Als vereniging doe je via Walking Hockey iets terug voor ‘jouw’ wijk en gemeente

Aanpak

‘Ga het gewoon doen’
Lijkt het je leuk om ook op jouw vereniging Walking Hockey voor ouderen te faciliteren? “Twijfel dan niet te lang, maar ga het gewoon doen”, adviseert Robert Jan Kramer, die samen met Hedda Brink het Walking Hockey begeleid op HC Kromme Rijn. “Je moet er niet te moeilijk over denken. Zoek een paar ouderen om mee te starten, zorg voor sticks en een bal en ga samen het veld op. Het concept verbeteren kan later altijd nog.”

Bouw met geduld verder
Als er eenmaal een basis staat: bouw dan met geduld verder. Zoek contact met het Ouderenfonds of andere sociale organisaties in jouw regio en stel ze op de hoogte van het Walking Hockey-concept. “En maak het ook kenbaar op de vereniging. Je zult zien dat er dan gestaag steeds meer ouderen bijkomen”, zegt Brink. “We zijn hier begonnen met een groep van vijf, maar inmiddels zijn we al met zestien. Het is echt een nieuwe doelgroep, dus het heeft ook tijd nodig om die te bereiken. Maar als het eenmaal staat, dan staat het ook. We hebben een hechte groep, die nooit verzaakt.”

Zorg dat de randvoorwaarden kloppen
Om met een groep ouderen Walking Hockey te beoefenen, is in principe niet veel nodig. Naast de beschikking over een stuk veld, zijn er slechts een aantal randvoorwaarden die geregeld moeten zijn. Kramer: “Zorg voor lange hockeysticks, zodat diep kunnen bukken geen vereiste is, en speel bij voorkeur met een grotere, lichtere bal. Daarnaast is het belangrijk dat je iemand voor de groep zet die verstand heeft van hockey, maar ook affiniteit heeft met deze doelgroep. Iemand die leuke oefeningen kan bedenken, die ook uitvoerbaar zijn.”

Zorg dat plezier altijd voorop staat
Bij Walking Hockey is winnen niet van belang. Het gaat erom dat mensen bewegen en plezier beleven aan het hockeyspelletje. Brink: “Walking Hockey is er voor iedereen; ook – en misschien wel juist – voor mensen die nog nooit gehockeyd hebben. Het gaat er niet om hoe goed iemand is, het gaat erom dat je het samen met plezier doet. Ook voor mij is het iedere week genieten. Het enthousiasme en de bijna kinderlijke pret die deze mensen uitstralen is zo aanstekelijk. Dat is ook precies waar ik het voor doe.”

Klik hier voor een filmpje over Walking Hockey.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina