Goois Jeugdhockey Kampioenschap (GJK): Sportieve en respectvolle aftrap nieuw seizoen

Inleiding

In 2013 zetten de zes Gooise hockeyclubs sportiviteit en respect op de kaart met de organisatie van het Goois Jeugdhockey Kampioenschap (GJK). Het sindsdien jaarlijks terugkerend evenement van Gooische, Hilversumsche, Huizen, Laren, Naarden en ’t Spandersbosch is met ruim vierduizend deelnemers en 350 wedstrijden naar eigen zeggen het grootste eendaagse hockeytoernooi ter wereld. Veel belangrijker is dat er voor aanvang van de competitie onverdeelde aandacht is voor het belang van wederzijds respect in en om het veld en richting de scheidsrechters. Ook de twee prijzen die er te winnen zijn, draaien om sportiviteit en respect. De club die het beste scoort op de combinatie wedstrijdpunten en sportiviteit wordt Goois Jeugdhockey Kampioen. De club die de meeste Fair Play-punten weet te verzamelen, wint de Fair Play Award.

Resultaten

  • 7e editie GJK (sinds 2013)
  • Ruim 4.000 A- tot en met D-junioren
  • Circa 350 wedstrijden
  • Ruim 300 teams
  • Sportiviteit & Respect op het vizier bij spelers, begeleiders en ouders

Aanpak

Het idee voor het Goois Jeugdhockey Kampioenschap is begonnen op een skipiste begin 2013. De toenmalige voorzitter van de Gooische Mixed Hockey Club mijmerde in de skilift hoe er meer verbinding tussen de Gooise hockeyclubs kon worden gelegd. Een gezonde burenstrijd waarbij klasgenoten tegen elkaar spelen, een collectief oefenprogramma en aandacht voor sportiviteit en respect. Eenmaal thuis polste hij zijn collega-voorzitters. Een halfjaar later vond de eerste editie van het GJK plaats. Een sportieve krachtmeting waarbij alle teams van A- tot en met de D-jeugd tegen elkaar spelen.

Elkaar leren kennen

Ieder jaar vindt het toernooi aan het eind van de zomervakantie plaats, net voordat de competitie begint. Daarmee is het een uitgelezen moment voor de nieuw ingedeelde teams om elkaar te leren kennen. Ook in het wedstrijdschema is hiermee rekening gehouden. Ieder team speelt twee wedstrijden van 30 minuten met daartussen minstens één en maximaal twee wedstrijden rust. Zo is er voor spelers en begeleiding alle ruimte om elkaar te leren kennen.

Iedereen doet mee

Tijdens het GJK ontvangt ieder van de zes Gooise clubs een eigen leeftijdsklasse. De jongens en meisjes in de D- en C-jeugd spelen op aparte locaties, onder meer vanwege de grote aantallen teams. In lijn met sportiviteit en respect doen in principe alle teams mee aan het GJK. Een enkele keer gooit de vroege start van de topklassecompetitie roet in het eten en moeten eerstelijnsteams verstek laten gaan. Goede connecties met de TC helpen om dit soort en eventuele andere issues met eerstelijnsteams vroegtijdig te tackelen.

Speelschema op maat

Met ruim driehonderd teams en 350 wedstrijden is het maken van een goed wedstrijdschema een klus van jewelste. Zeker omdat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met een evenwichtige verdeling over de velden, pauzes tussen de wedstrijden, indeling in poules met vergelijkbaar speelniveau van de teams, én met de indeling van de aanstaande competitie. Elk team speelt in principe tegen een team van vergelijkbaar niveau – en dan bij voorkeur niet tegen een team waarbij ze in dezelfde KNHB-poule zijn ingedeeld. Aangezien de competitie-indeling vaak pas twee weken voor het GJK bekend is, wordt het speelschema onder hoge tijdsdruk vervaardigd en centraal gepubliceerd. Elke locatie krijgt wedstrijdformulieren voor de teams en de scheidsrechters, de uitslagen worden doorgegeven aan de centrale wedstrijdleiding. Breedteteams spelen twee wedstrijden en eerstelijnsteams drie wedstrijden.

Fair Play Award

Aan het eind van de dag kent het GJK twee winnaars: een club die zich een heel jaar lang Goois Jeugdhockey Kampioen mag noemen en een club die de Fair Play Award in ontvangst mag nemen. Deze laatste prijs gaat naar de club die zich gedurende de dag van zijn meest sportieve kant heeft laten zien. Sinds de derde editie van het GJK wordt dat gemonitord door Fair Play Coaches die zijn gelieerd aan de Hansie Forever Foundation. Dit is een stichting die sportief en respectvol gedrag op en naast het veld wil bevorderen. De Fair Play Coaches zijn gedurende het GJK op de clubs aanwezig en beoordelen de clubs als geheel, maar ook op de organisatie van het evenement, hoe schoon de club is, welke activiteiten er nog meer worden georganiseerd, en natuurlijk hoe de teams en ouders zich gedragen. Aan het eind van de dag bepalen zij achter gesloten deuren welke club het meest in het oog springt en de Fair Play Award in ontvangst mag nemen.

Goois Jeugdhockey Kampioen

Om een club uit te kunnen roepen tot Goois Jeugdhockey Kampioen, wordt er een som gemaakt van verschillende soorten winst- en verliespunten. Allereerst worden de reguliere punten van de gespeelde wedstrijden (drie punten bij winst, 1 bij gelijk spel en 0 bij verlies) bij elkaar opgeteld. Vervolgens worden er punten verloren door groene, gele of rode kaarten die spelers en begeleiding hebben gekregen: van min één punt voor een groene kaart voor een speler tot min tien punten voor een rode kaart voor een coach. Tot slot delen de scheidsrechters punten uit voor de getoonde sportiviteit en respect tijdens de wedstrijd (min vijf, nul, of plus vijf). Per club worden al die punten van alle teams gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden waarna een gemiddelde ontstaat. De club met gemiddeld het hoogst aantal punten wint de beker en de titel Goois Jeugdhockey Kampioen.

In de zeven jaar van het bestaan is het Goois Jeugdhockey Kampioenschap niet meer weg te denken uit de start van het nieuwe hockeyseizoen, het ankerpunt voor sportiviteit en respect voor de rest van het seizoen.

Tips!

  • Vorm een daadkrachtige commissie met deelnemers van alle clubs (op een rij krijgen en besluiten nemen).
  • Stel met de commissie duidelijke regels op voor de speelschema’s (en beleg dat centraal).
  • Verzamelen échte enthousiastelingen per club richting de eigen achterban (er valt veel te regelen en communiceren).
  • Bestuurlijke commitment op deelname, in het bijzonder van de lijnteams.
  • Hang het toernooi op aan sportiviteit en respect en aan een leuke start van het nieuwe seizoen.
Bekijk alle best practices


Deel deze pagina