Unieke kwaliteiten (h)erkennen en stimuleren (‘diversiteit stimuleren’)
Hoe maken we de hockeysport kwalitatief nog sterker dan ze al is? Een belangrijke vraag voor de KNHB en de verenigingen. Vanuit de Strategische Visie 2020 hebben we onze ‘Visie op de ontwikkeling van hockeyers‘ ontwikkeld, bestaande uit een zestal uitgangspunten. Daarmee willen wij, samen met onze verenigingen, nu actief aan de slag gaan. Eén van de zes uitgangspunten is:
Unieke kwaliteiten (h)erkennen en stimuleren
Het standpunt van de KNHB luidt hierbij als volgt:
“Om als trainer of coach het beste uit een team te halen, moet hij van iedere speler de unieke vaardigheden (h)erkennen en die ook stimuleren. Het creëren van een veilige omgeving, waarin iedere speler zich gewaardeerd voelt en oog is voor diversiteit, is daarbij cruciaal. De KNHB is van mening dat alleen dán een speler zich optimaal kan ontwikkelen. Talenten herkennen, benaderbaar zijn voor spelers en constructief handelen op hun vragen zijn vaardigheden die iedere coach of trainer moet beheersen.”
Wat kwam over dit thema aan bod tijdens het Nationaal Hockeycongres 2018?
Het Nationaal Hockeycongres vond plaats op 27 januari jl. in Utrecht. Van de complete dag hebben we een overkoepelende terugblik gemaakt, inclusief video. Tijdens het congres werd het thema ‘Unieke kwaliteiten (h)erkennen en stimuleren’ (‘diversiteit stimuleren’) uitgelicht door prof. Gerben van der Vegt, aan de hand van een presentatie in het plenaire ochtendprogramma, en een breakout sessie in de middag.
VIDEO: presentatie van Gerben van der Vegt
Gerben van der Vegt is hoogleraar Organisatiegedrag aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is bovendien directeur van de onderzoeksschool SOM van FEB. Hij heeft jarenlange ervaring met het onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van diversiteit in organisaties. In zijn lezing gaat hij in op vragen als: Welke vormen van diversiteit zijn er? Wat zijn blijkens onderzoek de effecten van diversiteit in organisaties? Welke psychologische processen zijn daarvoor verantwoordelijk? En wat kunnen verenigingen en bestuurders doen om de positieve effecten van diversiteit te vergroten en de negatieve effecten te verkleinen?
Breakout sessie: Gerben van der Vegt
Als voorbeeld van een best practice geeft Gerben het voorbeeld van de succesvolle werving van vrijwilligers door Hockeyvereniging Abcoude.
Om kennis en ervaringen uit te wisselen gaat de groep vervolgens in groepen van zes deelnemers uit elkaar om met elkaar te discussiëren over onderstaande onderwerpen:
1. Zonder top geen breedte!
2. Veel verschillende karakters binnen een sportploeg zorgt voor succes.
3. Jongens en meisjes moet je nooit mengen voor 11-tal hockey.
4. Specialiseren vanaf de jongste jeugd loont.
5. Technisch beleid moet worden geschreven door een man en een vrouw.
6. Bij selecteren moet je naar andere dingen kijken dan naar wat iemand nu kan.