Gender- en seksediverse personen
Sport is voor iedereen. Het is een mensenrecht om op gelijkwaardige en respectvolle manier behandeld te worden. Hierdoor krijgt iedereen een gelijke kans om de voordelen die sport te bieden heeft zelf te ervaren. Iedere sporter moet kunnen sporten met respect voor en conform het gender of de sekse waarmee diegene zich identificieert. Voor de sport heeft NOC*NSF een samenwerking met een aantal sportbonden, maar ook het Transgender Netwerk Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit in opdracht van de Alliantie Gelijkspelen een richtlijn ontwikkeld die sportorganisaties moet helpen bij het ontwikkelen van een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt.
In de bijgevoegde richtlijn kunnen bestuurders binnen het hoofdstuk “leiderschap” informatie vinden over stappen die zij kunnen nemen. Daarnaast is de richtlijn vooral bedoeld voor trainers, coaches, ouders, sporters en vrijwilligers die op zoek zijn naar handvatten, omdat zij in hun omgeving te maken hebben met gender- en seksidverse personen. Maar uiteraard is de richtlijn ook voor sporters zelf en (bij minderjarige sporters) ouders, wanneer zij ondersteuning zoeken binnen hun sport of willen starten met sporten.
Meisjes/vrouwen die zich een jongen/man voelen en jongens/mannen die een meisje/vrouw willen zijn: in de sport komen deze spelers soms in de problemen als ze een verandering ondergaan naar het andere geslacht. ‘Wanneer kan ik in een jongensteam spelen als ik van een meisje een jongen wordt?’ ‘Hoe doe je dat in de kleedkamer en met douchen?’ ‘Wie vertel je het en wanneer?’ Zomaar een aantal voorbeelden van vragen die de KNHB krijgt. In de ‘richtlijn gender- en seksediverse personen’ (zie de download onderaan dit artikel) worden begrippen beschreven, informatie gegeven over leiderschap, maar vooral ook praktische tips voor een inclusieve sportomgeging aangegeven. Bij de KNHB worden deze vragen en ondersteuning opgepakt door Chantal Mies, Vertrouwenscontactpersoon. Zij is er voor de spelers/speelsters, ouders, maar ook voor de verenigingen bij vragen. Ook voor het aanvragen van een registratie kun je bij haar terecht.
Het is goed om te weten dat op de Nederlandsehockeyvelden al bij meerdere verenigingen gender- en seksediverse personen sporten. Zit je met vragen, stel ze dan. Je bent zeker niet de eerste. Ook wanneer je nog opmerkingen en/of aanvullingen hebt ten aanzien van de richtlijn, horen wij het graag.