Onderzoek ‘Spelen in 4 kwarten en vaste aanvangstijden’

Doel onderzoek

Sinds de zomer van 2019 spelen alle elftalteams hun wedstrijden verdeeld over 4 kwarten. Meer uitleg over de oorspronkelijke invoering hiervan kun je vinden via bijgaande link. Daarnaast worden – al vele seizoenen lang – de wedstrijden van standaardteams (Dames 1 en Heren 1) op zondag op vaste tijden gespeeld (de dames om 12:45 uur en de heren om 14:45 uur). Aan het eind van het seizoen 2023-2024 hebben we een enquête uitgezet over het spelen in 4 kwarten en over deze vaste aanvangstijden. Het doel van dit onderzoek is om antwoord te krijgen op de vraag wat hockeyers, trainer/coaches, scheidsrechters, verenigingsfunctionarissen en hockeyfans vinden van het spelen in vier kwarten en wat betrokkenen bij een Dames 1 of Heren 1 team van de vaste aanvangstijden vinden.

Opzet onderzoek

Voor dit onderzoek is een online enquête uitgezet. De enquête is per mail gedeeld met de secretarissen en wedstrijdsecretarissen van de hockeyverenigingen in Nederland met de vraag de enquête met de leden van de verenigingen te delen. Daarnaast is de enquête gedeeld via de social mediakanalen van de KNHB. Deze enquête is door ruim 2.200 mensen ingevuld. Zij vertegenwoordigden 264 van de 326 hockeyverenigingen in Nederland.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek zijn als volgt.

Spelen in 4 kwarten
Op de vraag in hoeverre men tevreden is met het spelen in 4 kwarten is als volgt gereageerd.

Hoe tevreden ben je met het spelen in 4 kwarten in plaats van in 2 helften?

  Percentage
Zeer tevreden 58,1%
Tevreden 27,9%
Neutraal 8,1%
Ontevreden 4,7%
Zeer ontevreden 1,2%
Totaal 100%

Hieruit blijkt dat het gros (86% van de respondenten) tevreden of zeer tevreden is over het spelen in 4 kwarten. 8% is neutraal en slechts 6% van de respondenten geeft aan ontevreden of zeer ontevreden te zijn over het spelen in 4 kwarten.

Op de vervolgvraag welke opzet in de toekomst gewenst is, is als volgt gereageerd.

 Wat heeft jouw voorkeur voor komend seizoen?

  Percentage
Spelen in 4 kwarten 82,3%
Spelen in 2 helften 10,6%
Het maakt me niet uit 7,1%
Totaal 100%

Ook hieruit blijkt een duidelijke voorkeur voor het spelen in 4 kwarten. De KNHB heeft dan ook besloten dat ook komende seizoenen in 4 kwarten zal worden gespeeld door alle elftallen (junioren en senioren). Liefst 82% van de respondenten ziet dit als gewenst en dat is verreweg de meerderheid. Daarnaast geeft 7% aan geen voorkeur te hebben en slechts 11% van de respondenten geeft aan liever in 2 helften te spelen. De KNHB is nog nagegaan of specifieke doelgroepen of verenigingsvertegenwoordigers anders antwoorden, maar uit alle analyses blijkt brede steun voor het spelen in 4 kwarten. Met name de extra coachmomenten (junioren) en de extra rustmomenten (senioren) werden als belangrijkste reden aangegeven.

Het werken met vaste aanvangstijden bij D1 en H1
Op de vraag hoe tevreden men is met het spelen op de vaste aanvangstijden voor Dames 1 en Heren 1 teams hebben de personen die hebben aangegeven betrokken te zijn bij deze 1e teams als speler, trainer, coach, scheidsrechter of kaderlid van een vereniging als volgt gereageerd.

In hoeverre ben je tevreden over de vaste aanvangstijden voor standaardteams?

  Percentage
Zeer tevreden 31,2%
Tevreden 32,0%
Neutraal 19,2%
Ontevreden 2,0%
Zeer ontevreden 1,4%
Geen mening 14,1
Totaal 100%

En de reacties op de vraag welke wens richting de toekomst bestaat ten aanzien hiervan, zien we de volgende resultaten.

Wat heeft jouw voorkeur voor komend seizoen?

  Percentage
Vaste aanvangstijden behouden 58,6%
Verenigingen zelf laten kiezen op welke tijd ze hun D1 en H1 laten spelen 20,5%
Geen voorkeur 17,7%
Niet van toepassing 3,3%
Totaal 100%

Redenen die in deze vaak worden aangehaald is duidelijkheid qua aanvangstijd voor de teams en supporters én het mogelijk maken dat supporters zowel bij de dames als de heren kunnen gaan kijken. De KNHB ziet ook in dat deze duidelijkheid belangrijk is en aangezien bijna 60% aangeeft deze vaste tijden te willen behouden en circa 18% geen voorkeur heeft, is besloten de vaste aanvangstijden voor Dames 1 (12:45 uur) en Heren 1 (14:45 uur) te behouden. Mede doordat dit voldoende duidelijkheid geeft aan de betrokken scheidsrechters en eventuele officials die op dit niveau worden ingezet. De KNHB wil daarbij voorkomen dat wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 tegelijkertijd worden gespeeld en dat supporters niet bij beide teams kunnen gaan kijken. Ook zorgen de vaste aanvangstijden ervoor dat beslissende wedstrijden aan het einde van de competitie altijd gelijktijdig gespeeld worden, wat bijdraagt aan het voorkomen van mogelijke competitievervalsing.

Vragen

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Sascha van den Wall Bake (Projectcoördinator Kennis & Onderzoek): sascha.bake@knhb.nl.

Meer onderzoeken

Bekijk de onderzoekspagina voor andere lopende en afgeronde onderzoeken.

 

 

Deel deze pagina