Koninklijke onderscheidingen voor Jan Albers en Rob ten Cate

Koninklijke onderscheidingen voor Jan Albers en Rob ten Cate

Vrijwilligers die zich jarenlang inzetten voor een vereniging of de hockeybond: we hebben er enorm veel in ons land. Stuk voor stuk verdienen zij een onderscheiding en zijn we trots op hen. Natuurlijk bedanken wij al deze vrijwilligers – groot of klein, met of zonder lintje – die zich inzetten voor de hockeysport.

Afgelopen week vond de jaarlijkse ‘lintjesregen’ plaats en kregen vele vrijwilligers een Koninklijke onderscheiding opgespeld voor hun bijdrage. Twee van die bijzondere mensen zetten wij, ook als eerbetoon aan al die andere vrijwilligers, extra in het zonnetje: Jan Albers en Rob ten Cate.

Rob ten Cate

Rob ten Cate kreeg zijn lintje opgespeld door de burgemeester van Rotterdam en werd hiermee benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, omdat hij zich al ongeveer 50 jaar inzet voor de hockeyscheidsrechters in Nederland. In de jaren 70 startte Ten Cate als clubscheidsrechter bij zijn eigen vereniging. In 1981 werd hij bondsscheidsrechter.

Naast een mooie nationale carrière als scheidsrechter werd Ten Cate in 1996 benoemd tot internationaal scheidsrechter door de Internationale Hockeyfederatie (FIH). In 2006 werd hij opgenomen in het allerhoogste panel wereldwijd. Hij floot op de allerhoogste niveaus, met als hoogtepunten het WK Hockey in Duitsland in 2006 en de Olympische Spelen 2008 in China. Na dat laatste toernooi stopte Ten Cate internationaal en in 2011 ook als scheidsrechter van de landelijke groep.

Daarnaast was Ten Cate actief in diverse commissies op het gebied van arbitrage, en is hij ook nu nog actief in de Commissie Bondsarbitrage Landelijk.

Dat doet hij op zijn eigen, directe en duidelijke manier, maar met één doel: het beter maken van de scheidsrechter, op welk niveau dan ook. De afgelopen jaren is hij zelf weer gaan fluiten en wordt hij wekelijks samen met een talentvolle scheidsrechter op pad gestuurd om hem of haar te helpen in de ontwikkeling.

De KNHB kent Ten Cate als een betrokken en actieve vrijwilliger met een echte hands-on mentaliteit en een duidelijke mening, maar ook als iemand die openstaat voor nieuwe ideeën en inzichten. Een vrijwilliger om op te bouwen.

Jan Albers

Als supporter zat Jan Albers in het publiek bij de Olympische finale in 2004 in Athene. Zelf kon hij niet bedenken dat dit het startsein was van zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor de KNHB en de FIH. Toenmalig KNHB voorzitter André Bolhuis polste Albers om meer te betekenen voor de hockeysport en zo begon hij als teammanager van de Oranje Dames. Deze managersfunctie was de perfecte opstap naar bestuurslid Tophockey in 2005 en uiteindelijk voorzitter van de KNHB in oktober 2006.

Als voorzitter was Albers enorm betrokken, heel energiek, maar ook rustig, relativerend en rationeel. En als het nodig was altijd beschikbaar voor zijn directeur, medebestuursleden of hockeyclubs in het land. Op de achtergrond, maar toch kon men Albers overal op de velden aantreffen.

In zijn periode als voorzitter hebben Albers en de KNHB veel bereikt, met het binnenhalen en de succesvolle organisatie van het WK Hockey in Den Haag in 2014 in het voetbalstadion van ADO Den Haag als absolute hoogtepunt.

Tijdens, maar ook na zijn periode als voorzitter van de KNHB nam Albers zitting in het bestuur van de FIH. In zijn verkozen rol als Executive Board member waren zijn speerpunten onder meer good governance en international relations.

Nooit heeft Albers zijn eigen belang vooropgesteld; alles wat hij deed en waar hij zich sterk voor maakte, was in het belang van het Nederlandse hockey en de internationale positie van hockey. In alles wat hij doet en gedaan heeft, komt een enorme ambitie, passie en commitment naar voren.

Bij zijn afscheid als KNHB voorzitter in 2014 is Jan Albers benoemd tot erelid van de KNHB en na zijn KNHB periode heeft hij de Nederlandse sport verder gediend als voorzitter van de Raad van Commissarissen van eerst PSV en daarna de KNVB sectie betaald voetbal. Voor al zijn vrijwillige bijdragen aan de Nederlandse sport en samenleving – waarbij hij ook meerdere rollen had richting de minder bedeelden van onze samenleving – is Albers nu dus geëerd via zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De KNHB dankt Albers en Ten Cate voor hun jarenlange inzet en feliciteert hen met de prachtige onderscheiding die zij hebben mogen ontvangen. Zij zijn – samen met alle andere vrijwilligers – onmisbaar voor de hockeysport!

Deel deze pagina