KNHB onderscheidingen uitgereikt tijdens officiële huldiging

KNHB onderscheidingen uitgereikt tijdens officiële huldiging

Aansluitend op het bezoek van alle olympische medaillewinnaars van TeamNL aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Paleis Huis ten Bosch, werden de OranjeHockey dames en heren door de KNHB gehuldigd.

Tijdens deze huldiging zijn Laura Nunnink, Maria Verschoor, Xan de Waard, Seve van Ass, Pirmin Blaak en Thierry Brinkman benoemd tot Lid van Verdienste van de KNHB.

Laura Nunnink, Maria Verschoor en Xan de Waard
Voor Maria Verschoor (214 interlands) en Xan de Waard (218 interlands) waren het de derde Olympische Spelen. Zij wonnen beiden twee gouden medailles en één keer zilver.

Maria werd naast olympisch kampioen, één keer wereldkampioen en vier keer Europees kampioen. Xan heeft drie wereldtitels op haar erelijst staan en werd samen met het Nederlands elftal drie keer Europees kampioen.

Ook voor Laura Nunnink (197 interlands) waren het de derde Olympische Spelen. In 2016 was zij echter reserve en ontving zij geen zilveren medaille. Net als Maria en Xan werd zij twee keer olympisch kampioen. Laura heeft daarnaast twee wereldtitels en drie Europese titels op haar erelijst staan.

Alle drie de dames speelden hun eerste interland op 4 februari 2013.

Seve van Ass, Pirmin Blaak en Thierry Brinkman
Voor Seve van Ass (236 interlands) waren het de derde Olympische Spelen. De gouden medaille was de eerste medaille die Seve won tijdens de Olympische Spelen. Sinds zijn debuut bij het Nederlands elftal in 2011 won hij ook twee keer zilver tijdens het wereldkampioenschap en werd hij drie keer Europees kampioen.

Ook voor Pirmin Blaak (154 interlands) waren dit zijn derde Olympische Spelen. In Londen (2012) – waar het team zilver won – was Pirmin als reservekeeper aanwezig. Hij won drie keer goud tijdens een Europees kampioenschap en haalde met het team twee keer zilver en één keer brons tijdens het wereldkampioenschap. Net als Seve komt Pirmin sinds 2011 uit voor het Nederlands elftal.

Voor Thierry Brinkman (184 interlands) waren het zijn tweede Olympische Spelen en eerste olympische medaille. Thierry debuteerde in 2015 en heeft sindsdien aan vijf Europese kampioenschappen meegedaan, waarbij hij vier keer goud won. Tijdens de twee wereldkampioenschappen waar hij aan mee deed, won hij een zilveren en gouden medaille.

Koninklijke onderscheidingen
Bij de huldiging in de Glazen Zaal werden de olympisch kampioenen toegesproken door minister-president Dick Schoof, staatssecretaris van sport Vincent Karremans en chef de mission Pieter van den Hoogenband. Zij werden allemaal geridderd met uitzondering van de dames die in Tokio al goud wonnen. Zij ontvingen destijds al een lintje en kregen nu als waardering voor hun prestatie, een mooi beeldje ‘Chapeau’.

Deel deze pagina