Matchfixing
Matchfixing betreft de manipulatie van sportwedstrijden door op oneigenlijke manieren het verloop of de uitkomst van een wedstrijd of specifieke gebeurtenis daarbinnen (zoals een doelpunt of een gele/rode kaart) te (laten) bepalen, met het doel om weddenschappen af te (laten) sluiten om daarmee een voordeel voor zichzelf of voor anderen te bereiken.
Matchfixing is een bedreiging voor de sport. De sport kan ten gronde gaan omdat er niet langer sprake is van een op wedijver gericht winststreven, met het risico dat beoefenaren en publiek het vertrouwen verliezen en zich afwenden van de sport. Matchfixing staat steeds meer in de belangstelling de laatste jaren, mede door nieuwe ontwikkelingen in de gokwereld, met name het online gokken. Er bestaat een vermoeden dat door uitbreiding van de gokmogelijkheden het risico op matchfixing toeneemt. Of dit zo is moet nog worden bewezen.
Hulpmiddelen vanuit NOC*NSF
NOC*NSF heeft in samenspraak met alle sportbonden hulpmiddelen ontwikkeld ter bestrijding van matchfixing. Deze zijn gebaseerd op adviezen van het IOC en Sportaccord. Een van de onderdelen is het strafbaar stellen van matchfixing en het opnemen in de tuchtrechtspraak van de sportbonden. Net zoals bij de regelgeving rond doping en grensoverschrijdend gedrag, geldt dat het hebben van een reglement voor matchfixing een zogenaamde minimale kwaliteitseis is voor een sportbond.
Voor vragen of het doen van een melding, kun je contact opnemen met onze integriteitsmanagers bij de KNHB: Chantal Mies (030 – 3077 613) of Eline van Zinnicq Bergmann (030 – 3077 672) of vertrouwenszaken@knhb.nl.
Tuchtrechtspraak ISR
De tuchtrechtelijke behandeling van matchfixingzaken hebben wij als KNHB ondergebracht bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Deze zaken zijn erg complex van aard en het ISR is specialist op dit gebied. Hiermee is het volgende reglement van het ISR van toepassing op de leden van de KNHB: het Reglement Matchfixing.