Mentale gezondheid

Steeds meer jongeren ervaren prestatiedruk, wat van invloed is op de mentale gezondheid. Benieuwd naar wat je als vereniging kan doen om de mentale gezondheid van jongeren onder de aandacht te brengen? Lees en luister dan snel verder.

Best Practice: hoe ‘Power Up’ jongeren helpt om beter om te gaan met stress en prestatiedruk op en naast het hockeyveld

LHC Roomburg gaat een stapje verder om prestatiedruk tegen te gaan en jongeren een veilige omgeving aan te bieden waarin zij zichzelf en hun emoties leren begrijpen en ontwikkelen. Bekijk de video voor het hele verhaal en praktische tips en resultaten van het programma.

Podje Hockey: podcast KNHB

In deze aflevering bespreken we het belang van mentaal welzijn bij jongeren en de rol die hockeyclubs, trainers, coaches en medespelers daarin kunnen spelen. We gaan in gesprek met Yara Casteleijn, psycholoog en oprichter van de Youth Club, en Frank Stofmeel, ervaren trainer-coach in de hockeywereld. Samen delen ze inzichten over de uitdagingen rondom prestatiedruk en stress onder jongeren, en geven ze praktische tips voor het bevorderen van een gezonde mentale balans binnen sportverenigingen. Luister mee voor waardevolle handvatten en inspirerende verhalen!

In deze bijzondere aflevering over mentale gezondheid en topsport gaan we in gesprek met voormalig Olympisch atleet Gregor Sedoc en tophockeyer Sabine Plönissen. Zij hebben beiden te maken (gehad) met een depressie tijdens hun topsportcarriére en vinden dit dan ook een belangrijk thema. Gregory en Sabine vertellen 0penhartig over hun ervaringen en delen waarom mentale gezondheid zo’n belangrijk thema is. Hoe signaleer je mentale problemen eigenlijk, wat kun je eraan doen? En hoe kunnen coaches, teamgenoten en je omgeving er het beste mee omgaan? Luister snel naar het inspirerende en mooie verhaal van Gregory en Sabine.

Het Teamboekje

Bij hockeyclub Houten loopt een team van mental coaches rond. Deze professionals, met elk een stevige basis in coaching, staan klaar om de trainers en coaches van de club te ondersteunen bij een scala aan vraagstukken, zoals de dynamiek binnen het team, de uitdagingen van individuele spelers, of het verfijnen van coachingstrategieën. Een speerpunt van hun aanpak is het voorkomen van problemen, om zodoende de mentale veerkracht en het welzijn van alle spelers te versterken. Hun motto? ‘Liever een vraag te veel dan te weinig’. Bij twijfel is het altijd beter om de koppen bij elkaar te steken.

Toch bleek dat de mental coaches in veel gevallen pas werden ingeschakeld bij grote, vergevorderde problemen—incidenten waarbij eerder ingrijpen veel had kunnen voorkomen. Dat zette de club aan het denken: hoe kon mentale begeleiding een integraal onderdeel van de hockeycultuur worden? In de sport draait het namelijk niet alleen om fysieke training en techniek; mentale kracht is minstens net zo belangrijk voor het behalen van succes. Sterke mentale vaardigheden kunnen het verschil maken in presteren onder druk, omgaan met tegenslagen en het behouden van focus. Houten ging op zoek naar een clubbrede aanpak om structureel aandacht te besteden aan de mentale kant van sport.

In opdracht van Houten en in samenwerking met Sophia Houdijk (mental coach) ontwikkelde sportpsycholoog Floor Verhoogt (FLOW Performance Psychology) een pragmatisch hulpmiddel voor coaches: Het Teamboekje. Dit werkboekje van 10 laagdrempelige en toegankelijke stappen biedt coaches concrete handvatten om samen met hun team aan de slag te gaan. Het Teamboekje bevat praktische oefeningen en inzichten om coaches en spelers aan het denken te zetten. Samen ontdekken zij tools en ontwikkelen zij skills die kunnen helpen bij het bouwen aan zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en plezier op het veld. In Het Teamboekje komen belangrijke sportpsychologische thema’s aan bod, zoals het stellen van effectieve doelen, het formuleren van teamnormen en -waarden, het waarborgen van sociale veiligheid binnen het team (en op de club), de rol van ouders in sport, en meer.

Met deze innovatieve aanpak zorgt Hockeyclub Houten ervoor dat mentale begeleiding niet iets is voor ‘als het misgaat’, maar een vast onderdeel wordt van de sportbeleving. Dankzij Het Teamboekje krijgen coaches en spelers bij Houten de middelen aangereikt om zich niet alleen fysiek maar ook mentaal door te ontwikkelen.

Het Teamboekje is ontworpen door sport- en prestatiepsycholoog Floor Verhoogt. Benieuwd naar wat Het Teamboekje voor jou of jouw club kan betekenen? Neem contact op via flowperformancepsych@gmail.com of ga naar www.flowperformance.nl.

Downloads

Deel deze pagina