Medisch
Samen met onze verenigingen voert de KNHB actief beleid op het bevorderen van een gezonde manier van sporten, het voorkomen van blessures en het bijdragen aan een goede behandeling van blessures. Dit gebeurt samen met andere partijen, bijvoorbeeld in landelijke campagnes, maar ook vanuit eigen sportmedisch beleid. De KNHB heeft een Medische Commissie die het bestuur adviseert over het te voeren sportmedisch beleid.
We willen allemaal sporten zonder blessures. Daarom is een aantal blessure preventieve maatregelen belangrijk. En mocht er toch iets gebeuren, dan is het belangrijk dat iedereen weet hoe er gehandeld moet worden. Is er een medisch verenigingsplan aanwezig? Weet iedereen wat er te doen staat?
Medisch verenigingsplan
Verenigingen doen al veel aan blessurepreventie. Speciaal voor onze verenigingen is het medisch verenigingsplan samengesteld. In de download onderaan deze pagina vind je een plan waarmee je als vereniging een aantal zaken op medisch vlak nog beter regelt.
Blessurepreventie
We hebben allemaal meer plezier in hockey als we met elkaar de kans op blessures verkleinen. Ook in onze sport geldt ‘een goed begin is het halve werk’. Naast de fysieke voorbereiding is het voor spelers ook van belang dat ze goede hockeymaterialen zoals passende schoenen, scheenbeschermers, mondbeschermer dragen. Je vindt de informatie in de downloads. Het weer kan ook van invloed zijn, zie hier hoe je omgaat met extreme warmte of kou.
Start sterk met de Warming-up App
De KNHB heeft samen met VeiligheidNL een warming-up programma ontwikkeld. Via de website en een speciaal ontwikkelde app (gratis verkrijgbaar via Google Play en de App Store) kan iedereen zelf een programma samenstellen. Ook kun je gebruik maken van een programma op maat. De oefeningen in het programma zijn gericht op hockey- en motorische vaardigheden binnen verschillende thema’s zoals: behendigheid, stabiliteit, flexibiliteit en snelheid/kracht. Door deze oefeningen kunnen teams op een leuke, verantwoorde en gevarieerde manier sterker beginnen aan de training of wedstrijd. Werkt jouw vereniging met de app, of gaan jullie er binnenkort mee werken? Dan is het goed om trainers/coaches, spelers en ouders te informeren over het gebruik én de voordelen ervan. We helpen je graag hiermee op weg met deze communicatietoolkit.
Een blessure wat nu?
Helaas zijn blessures niet altijd te voorkomen. Dan is het belangrijk dat een aantal zaken goed is geregeld om zo snel mogelijk en goed te handelen op het moment van een blessure of ongeluk.
EHBO-koffer
De KNHB adviseert jouw vereniging om een goede en complete sportverbanddoos (EHBO-koffer) in haar bezit te hebben. Zorg dat je de EHBO-koffer regelmatig bijvult en dat er altijd ijs beschikbaar is. Koninklijke Utermöhlen NV is leverancier van verbanddozen.
Tip: laat een lijst achter bij de EHBO-koffer waarop aangegeven kan worden als iets (bijna) op is. En let op dat de EHBO-koffer, AED en het ijs altijd gebruikt kunnen worden: zowel tijdens de trainingen als tijdens de wedstrijden. Zorg dus dat kantine medewerkers op de hoogte zijn waar EHBO-koffer staat en waar icepacks liggen.
Acute hartproblemen en AED
Sporten is gezond. Het zorgt voor een goede lichamelijke conditie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Toch worden we elk jaar weer een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter.
Op steeds meer hockeyverenigingen is een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanwezig. Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft met als doel het terugkrijgen van hartritme. Dit apparaat heeft in het verleden al meerdere keren levens gered op en rond het hockeyveld. Verenigingen die een AED hebben kunnen deze aanmelden bij een oproepsysteem waardoor het apparaat zichtbaar is voor hulpverleners in de omgeving. Zo kunnen zij die AED gebruiken bij een hartstilstand in de buurt. Ze brengen de AED naderhand zelf weer terug. Meer informatie over de AED en hoe belangrijk het is om snel in actie te komen na een hartstilstand lees je op de website van de Hartstichting.
Cursussen en handige informatie
Naast een aanwezige EHBO-doos, ijs en een AED is het fijn als er mensen zijn die weten hoe ze eerste hulp moeten verlenen. Zeker bij (grotere) evenementen. Hoe je eerste hulp moet verlenen, kun je leren tijdens een EHBO-cursus van het Rode Kruis. En mocht er een AED op de vereniging zijn dan is het verstandig om ook enkele leden die veel op de vereniging zijn (regelmatig) een training te laten volgen. Deelname aan zo’n cursus wordt vaak vergoed door je zorgverzekeraar. Meer informatie vind je hier. Naast het Rode Kruis zijn er in Nederland meerdere aanbieders.
In de download Hockey EHBO wordt de meest belangrijke en eenvoudige eerste hulp bij hockeyblessures beschreven. Voor achttien onderwerpen wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen om erger te voorkomen.
Extra informatie met betrekking tot blessures
Voor meer informatie over hockey gerelateerde blessures vind je op www.sportzorg.nl. Surf eens rond en maak gebruik van de praktische tips, handige downloads en goede adviezen. De KNHB heeft overigens een verzekering afgesloten voor haar leden.
Dispensatie aanvragen
Als jij om medische redenen speciale bescherming of materialen moet gebruiken of deze juist niet kunt gebruiken, dan moet jij hiervoor in principe dispensatie aanvragen.
Kies hieronder waarvoor jij dispensatie wil aanvragen en lees de toelichting.
|
|
Hoofdletsel
De afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken verricht naar hockeyblessures in het algemeen en ernstige hoofdblessures in het bijzonder. Naar aanleiding van die onderzoeken heeft de KNHB een digitaal meldingssysteem opgezet. Dit om blijvend inzicht te krijgen in de aard en omvang van hoofdletsels. De belangrijkste signaleringen uit het rapport van G.W. Lentjes vind je in het artikel Hoofdletsel verder onderzocht.
De KNHB blijft elk hockeyseizoen ernstig hoofdletsel monitoren. We doen dan ook een oproep in het DWF (Digitaal Wedstrijdformulier) zodat ieder team dit ziet. Het doel van dit onderzoek is meer inzicht te krijgen in het ontstaan en de gevolgen van (ernstig) hoofdletsel. Wij rekenen tot ernstig hoofdletsel alle hockeyers met onder andere als diagnose hersenkneuzing, hersenletsel, fracturen van de schedel of hersenschudding. Het gaat dus in alle gevallen om ernstig hoofdletsel waarbij behandeling door een specialist noodzakelijk was. Bij (hoofd)blessures krijgen wij regelmatig verzekeringsvragen. Alle informatie hierover vind je hier.
Op elke vereniging hangt in de dug out (als het goed is) een sticker Hersenschudding: herken direct wat er mis is! Hierop kun je zien wat je moet doen als je denkt dat iemand een hersenschudding heeft. Stickers nodig voor de vereniging? Stuur een mail met adresgegevens naar medisch@knhb.nl. In de download vind je een voorbeeld.
Ook is er de hoofdletsel sport app. In deze app doorloop je een set vragen om fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter middels de juiste vragen te controleren. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties.
Downloads