Ieders talent

Hoe zorg je ervoor dat talenten zichtbaar worden? Leer hoe zij zich specialiseren tot bijvoorbeeld keeper, sleepkoning of beste scheidsrechter.

Talentontwikkeling

Binnen het vak van talentontwikkeling is ‘vroeg-specialisatie’ een boeiend thema. Feit is dat de veelheid aan meningen en overtuigingen, die vaak tegengesteld zijn aan elkaar, niet bijdragen aan een goede discussie om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Om die reden is werk gemaakt van een grondige beschouwing, gebaseerd op de wetenschap, met praktische doorvertalingen. Het document is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 8 sportbonden, de Rijksuniversiteit van Groningen en NOC*NSF. Een meerwaarde voor beleidsbepalers en coaches die werken met jonge talentvolle sporters.

Bekijk de beschouwing over ‘vroeg-specialisatie’

Artikelen

Geef sporters de ruimte!

Vroegspecialisatie en -selectie is het paard achter de wagen spannen Op dinsdag 27 september 2016 gaf Professor Geert Savelsbergh, lector Perceptueel-motorische talentontwikkeling aan de Hogeschool van Amsterdam – faculteit Bewegen, Sport en Voeding, in een…

Meer weten: Geef sporters de ruimte!

Olympische Spelen Tokio 2020: Black Sticks verslaan Oranje?!

Nieuw Zeeland: 4,6 miljoen inwoners. Oppervlakte: 8x zo groot als Nederland, verdeeld over 2 eilanden. De nationale sporten zijn vooral rugby, netball en cricket. Hockey is een ‘minor’ sport met weinig faciliteiten en sponsoring. Vanuit…

Meer weten: Olympische Spelen Tokio 2020: Black Sticks verslaan Oranje?!
Meer weten: Bart Heuvingh: Waarom het belangrijk is om te geloven dat talent te ontwikkelen is

Vroeg geleerd, vroeg vergaan?

In 2018 werd België voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen hockey bij de heren door Nederland te verslaan in de finale. Wie het hockey volgt zag dat een kampioenschap voor de Belgische mannen al…

Meer weten: Vroeg geleerd, vroeg vergaan?

Beoordelen en selecteren

Artikelen

Objectief selectiebeleid bij de jeugd

Hoe kun je optimaal en zo objectief mogelijk selecteren? Het is een jaarlijks terugkerende discussie binnen iedere vereniging: het selectiebeleid. Iedereen heeft hier een mening over en het lijkt wel of je het als club…

Meer weten: Objectief selectiebeleid bij de jeugd
Meer weten: De (on)mogelijkheden van beoordelen en selecteren in de hockeysport door Niels Papen

Specialisatie

Artikelen

Een sleeppush om op te bouwen

Voor je in details treedt…. De sleeppush heeft een rijke Nederlandse historie met internationaal grote namen zoals Taco van de Honert, Bram Lomans, Taeke Taekema en Ageeth Boomgaardt. Inmiddels zijn zij opgevolgd door Maartje Paumen…

Meer weten: Een sleeppush om op te bouwen

Stijlverschillen tussen keepers

Geen twee keepers zijn hetzelfde. Dat maakt dus dat de stijl van een keeper van essentieel belang is. En zo uniek is iedere keeper dus ook. Wij weten allemaal dat keepers unieke mensen zijn en vaak…

Meer weten: Stijlverschillen tussen keepers

Biomechanische analyse van de sleeppush

De sleeppush is een technische en gecompliceerde beweging die veel trainingsuren vereist. Er zijn maar enkele hockeyers die deze specialiteit perfect beheersen. Het doel van Kinetic Analysis - een bedrijf dat zich specialiseert in data…

Meer weten: Biomechanische analyse van de sleeppush
Meer weten: Mentale aspecten vanuit perspectief van de keeper en sleper

De strafcorner

De strafcorner is een kenmerkend en belangrijk onderdeel van de hockeysport. De KNHB deelt graag de kennis over de belangrijke aspecten van de strafcorner. Dit wordt gedaan door een team van de KNHB met dé experts op het gebied van de strafcorner.

De KNHB heeft in samenwerking met Mink van der Weerden de workshop ‘Hoe leer ik slepen?’ georganiseerd.  Op zes verenigingen door heel Nederland hebben 350 hockeyers de kennis van de strafcorner verfijnd. Benieuwd naar de tips? Kijk hieronder naar de uitgebreide video van de theorie- en de praktijkworkshop. Download de Sleepwijzer onderaan de pagina.

Theorie

Mink van der Weerden bespreekt aan de hand van een heldere theorie de verschillende fases van de sleeppush. Ook geeft Mink tips hoe je de sleeppush het beste kunt aanleren en trainen.

Praktijk

Mink van de Weerden laat in de praktijk zien hoe de sleeppush aan te leren en verder te ontwikkelen.

Sleepwijzer

De sleepwijzer is een  document waarin de verschillende fases en kenmerken van de sleeppush uitgelegd worden. Daarnaast lees je over veel gemaakte fouten, de correcties daarop en specifieke oefenstof die het aanleren en verbeteren van de sleeppush ondersteunt.

Artikelen

Historie van de strafcorner

De strafcorner heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt: van een hoog ingeslagen handgestopte bal vanaf 3 meter binnen de cirkelrand naar een sleeppush vanaf de kop van de cirkel. Door de jaren heen heeft het dode…

Meer weten: Historie van de strafcorner

Een succesvolle strafcorner: terug naar de eenvoud

Het goed doen van de eenvoudige dingen Veel trainer/coaches hebben de neiging om de strafcornersleep te ingewikkeld te maken. Toon Siepman denkt echter vanuit de basis: het goed doen van de eenvoudige dingen. Zo vergroot…

Meer weten: Een succesvolle strafcorner: terug naar de eenvoud

Arbitrage

Artikelen

Een fluitje van een cent

Een bijdrage leveren aan de hockeysport doen we met zijn allen, ieder op zijn eigen manier. De één draait een bardienst, een ander zorgt voor de fruithap en de echte lefgozers gaan fluiten. Op deze…

Meer weten: Een fluitje van een cent

Het belang van de VAR (Video Assistent Referee)

Wie kent niet het stoere roodharige meisje met de twee lange vlechten? Ja, natuurlijk heb ik het over Pipi Langkous. De sterkste en stoerste meid ter wereld. Naast haar ongelooflijke kracht, haar trouwe vriendjes en…

Meer weten: Het belang van de VAR (Video Assistent Referee)

Een route tot bondsscheidsrechter

Ja, daar staat het. In de appgroep van je team staat wie er komend weekend mag fluiten en je ziet jouw naam staan, gelukkig wel met een teamgenootje. Heel even ben je teleurgesteld, maar toch…

Meer weten: Een route tot bondsscheidsrechter

Routekaart teamindelingen

Routekaart teamindeling

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Deel deze pagina