Reglementen en promotie- & degradatieregelingen
Iedereen wil op een prettige en eerlijke manier met elkaar kunnen genieten van de mooie hockeysport. Daarom heeft de KNHB uitgangspunten en reglementen opgesteld voor verenigingen en spelers. Hieronder lichten wij ze toe.
Bonds-, evenementen- en tuchtreglement
De KNHB Reglementen bestaan uit het Bondsreglement, het Evenementenreglement en het Tuchtreglement. De meest actuele uitgave vind je op de pagina KNHB Reglementen.
Tenslotte vind je in de download nog het ‘Uniform Boeteoverzicht Competitie 2024-2025’. Dit boeteoverzicht is een korte samenvatting van alle boetes die staan vermeld in het Bondsreglement.
Downloads
Procedures
De KNHB kent diverse procedures om de competitie goed te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan procedures rond het digitaal wedstrijdformulier, afgelastingen, dispensaties of wanneer er geen team beschikbaar is. Van de belangrijkste procedures is door de KNHB een korte uitwerking per procedure gemaakt. Deze bevatten handige informatie voor hockeyers, teambegeleiders en wedstrijdsecretarissen.
Via onderstaand artikel vind je de uitwerkingen van de belangrijkste procedures voor de veldhockeycompetitie.
Artikelen
Competitie procedures KNHB
De KNHB kent diverse procedures om de competitie goed te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan procedures rond het wedstrijdformulier, afgelastingen, dispensaties of wanneer er geen team beschikbaar is. Alle procedures zijn overzichtelijk bij elkaar…
Afgelastingen
Afgelastingen komen voor in twee situaties: Centrale afgelasting. Afgelasting door vereniging. Meer informatie over afgelastingen vind je bij de procedures. Check het weerprotocol hieronder. Het overzicht met actuele afgelastingen vind je…
Promotie- en degradatieregelingen
Hoe promoveer je? En wanneer degradeert een team? De promotie-/degradatieregelingen van de Bonds- en Districtscompetities seizoen 2024-2025 geven precies aan welke posities in de eindstand recht geven op promotie- en/of degradatie, deelname aan play-offs of recht geven op plaatsing voor een vervolgcompetitie. Voor de play-offs in de Hoofdklasse, Promotieklasse, Overgangsklasse en Eerste Klasse gelden speciale reglementen, deze zijn opgenomen in de promotie-/degradatieregeling van de Bondscompetitie.
Alle regelingen en reglementen zijn vanaf begin september te vinden in het onderstaande artikel Promotie- en degradatieregelingen KNHB.
Artikelen
Promotie- & degradatieregelingen KNHB
Hoe promoveer je? En wanneer degradeert een team? De promotie- & degradatieregelingen van de Bonds- en Districtscompetities seizoen 2024-2025 geven precies aan welke posities in de eindstand recht geven op promotie- en/of degradatie. Of recht…
Speelgerechtigdheid
Om speelgerechtigd te zijn, moeten verenigingen en spelers aan een aantal voorwaarden voldoen. Zorg er allereerst voor dat je lidmaatschap in orde is!
Om speelgerechtigd* te zijn, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- Spelers moeten lid zijn van de vereniging waarvoor ze uitkomen in de competitie of wanneer zij bij de KNHB geregistreerd zijn via het platform www.flexhockey.nl en via datzelfde platform het daarop geplaatste aanbod van de desbetreffende vereniging hebben afgenomen.
- Verenigingen zijn verplicht om te zorgen dat al hun leden ook lid zijn van de KNHB. Alle leden van de vereniging dienen in het ledenadministratiesysteem te worden uitgewisseld met de KNHB.
- Alle leden die de vereniging bij de KNHB aanmeldt als spelend lid, zijn speelgerechtigd. Dat geldt dus voor veld/zaal week, maar ook voor trim- en trainingsleden die deel willen nemen aan door de KNHB georganiseerde competities of activiteiten. Het lidmaatschap van de vereniging bepaalt of bijvoorbeeld trim- en trainingsleden (een beperkt aantal keer) deel mogen nemen aan de competitie.
- Alle leden die de vereniging aanmeldt als niet spelend lid, zijn niet speelgerechtigd.
Meer informatie over hoe hockeyers en functionarissen op de juiste manier te registreren als vereniging, vind je hier.
*Schorsingen en overige bepalingen uit het Bondsreglement 2024 zijn niet meegenomen in deze tekst.
Speelgerechtigdheid Veld- en Zaalhockey
Spelers kunnen alleen met een team meespelen als de speler voldoet aan de regels met betrekking tot speelgerechtigdheid Veldhockey of speelgerechtigdheid Zaalhockey.
Hoofdklasse en Promotieklasse: zeventien spelers op wedstrijdformulier
In de wedstrijden van de Hoofdklasse en de Promotieklasse en de Play-Offs tussen de Promotieklasse en Overgangsklasse (voor promotie) mogen teams uitkomen met zeventien spelers. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Zie hiervoor het bondsreglement artikel 4.5.3.
Speelgerechtigdheid in de eerste en tweede klasse Bondscompetitie (standaard teams)
Voor standaardteams uitkomend in de 1e en 2e Klasse geldt een uitzondering op de speelgerechtigdheid. Een speler is na 15 maart enkel speelgerechtigd voor het standaardteams als de speler op de teamopgave staat óf voor 15 maart is uitgekomen voor het standaardteam van de vereniging. Is dit beide niet het geval dan is de speler slechts speelgerechtigd voor dat team, wanneer deze daarvoor van de KNHB schriftelijk toestemming heeft gekregen. Er hoeft geen toestemming te worden aangevraagd voor jeugdspelers die vóór 15 maart al zijn uitgekomen voor een team van de vereniging, deze spelers zijn altijd speelgerechtigd. Het uitsluitend na 15 maart toevoegen van een speler aan de teamopgave is niet voldoende. Toestemming vragen is vereist!
Meer informatie lees je in het Bondsreglement 2024, artikel 4.4.2. Daarnaast werkten we een aantal voorbeelden uit.
Opleidingsteams 2024-2025
Vanaf het seizoen 2017-2018 kennen we een nieuwe aanduiding binnen competitie: opleidingsteams. Op verzoek van een aantal verenigingen kan een vereniging vanaf dat seizoen een verzoek indienen om een ander team aan te wijzen als opleidingsteam. Standaard zijn heren 2 (H2) en dames 2 (D2) het opleidingsteam van een vereniging. De spelers die op de teamopgave of spelerslijst van heren 1 (H1) en dames 1 (D1) op een positie van 10 tot en met 18 staan, mogen naast H1/D1 ook uitkomen voor het opleidingsteam. De afgelopen jaren was dit altijd H2/D2 nu mag een vereniging dus een ander team aanwijzen. Het opleidingsteam is in de Standenmotor te herkennen aan een “-O” achter de teamnaam. Het aan te wijzen opleidingsteam moet voldoen aan een aantal voorwaarden en voor de speelgerechtigdheid gelden beperkingen. Een nadere uitwerking vind je in het Bondsreglement 2024, art. 4.10. Bij vragen over deze regeling kan contact worden opgenomen met de competitieleiding via competitie@knhb.nl.
Artikelen
Speelgerechtigdheid in de eerste en tweede klasse Bondscompetitie (standaard teams)
Voor standaardteams uitkomend in de 1e en 2e Klasse geldt een uitzondering op de speelgerechtigdheid (Bondsreglement artikel 4.4.2). Een speler is na 15 maart enkel speelgerechtigd voor het standaardteams als de speler op de teamopgave…
Speelgerechtigdheid Zaalhockey
Vast meespelen in een team of invallen. Ook daar zijn regels voor. Het doel van deze regels is het nastreven van een eerlijk competitieverloop, het vergroten van het spelplezier en het invallen teneinde een team…
Speelgerechtigdheid Veldhockey
Vast meespelen in een team of invallen. Ook daar zijn regels voor. De afgelopen periode zijn deze regels aangepast door middel van het nieuwe bindingsmodel. Het doel van deze regels is en blijft het nastreven…
Dispensatieregeling
Het uitgangspunt voor het indelen van teams is de leeftijd op peildatum 1 oktober van het lopende seizoen. Soms komt het echter voor dat het volgens de vereniging gewenst is dat een speler niet in zijn eigen leeftijdscategorie uitkomt maar in een lagere categorie. Er kan dan dispensatie worden aangevraagd bij de competitieleiding. Een speler dispensatie verlenen, is een uitzondering en gebeurt alleen in bijzondere situaties.
Meer informatie over het aanvragen van dispensatie is te vinden in de dispensatieregeling in de downloads.
Downloads
Competitiemaatregelen
Als een vereniging/speler/begeleider zich niet aan de regels houdt, kan de KNHB daarvoor maatregelen opleggen. Er zijn twee soorten maatregelen:
- een competitiemaatregel op grond van het bondsreglement;
- een tuchtmaatregel op grond van het tuchtreglement.
Wat competitiemaatregelen inhouden en wat je kan doen als je het er niet mee eens bent, lees je hieronder. Meer informatie over tuchtmaatregelen lees je bij Tucht & wangedrag.
Competitiemaatregel
Een competitiemaatregel kan worden opgelegd op basis van de regels in het bondsreglement. Hieronder valt bijvoorbeeld het in laten vallen van een te sterke speler (niet-speelgerechtigd), het niet op komen dagen bij een wedstrijd of het niet op orde hebben van de administratie (ledenadministratie, maar ook het onjuist of niet volledig invullen van het digitaal wedstrijdformulier). De maatregelen kunnen bestaan uit punten in mindering brengen in de stand van een team en/of een geldelijke boete. Welke maatregelen waarvoor opgelegd kunnen worden is uitgebreid te lezen in het Bondsreglement. Een verkort overzicht is te vinden in het uniforme boete-overzicht veld, zaal en Jongste Jeugd. Competitiemaatregelen kunnen worden opgelegd door de competitieleiding.
Verzoek om herziening competitiemaatregel
Als je het niet eens bent met de opgelegde competitiemaatregel (zoals bedoeld in artikel 10.1 van het huishoudelijk reglement), kan de vereniging of kandidaat-vereniging een verzoek om herziening indienen. Dit moet binnen vijf werkdagen na dagtekening van de beslissing waarin de maatregel is opgelegd bij het bondsbestuur ingediend worden inclusief de volledige bijbehorende motivatie. Het is niet mogelijk om een verzoek om herziening in te dienen als de maatregel alleen bestond uit het opleggen van een geldboete van € 50,00 of minder. Een verzoek om herziening heeft geen opschortende werking met betrekking tot de betwiste maatregel.
Een verzoek om herziening kun je per e-mail sturen aan competitie@knhb.nl.
Commissie van Beroep
Indien de competitieleiding het verzoek om herziening afwijst, kun je – wederom binnen vijf werkdagen na dagtekening van de beslissing – op grond van artikel 10.2 van het huishoudelijk reglement beroep instellen bij de commissie van beroep (inclusief de volledige bijbehorende motivatie), tenzij de maatregel alleen bestond uit het opleggen van een geldboete van € 50,00 of minder. In artikel 10.2.2 lid 1, 2 en 3 van het huishoudelijk reglement (onderdeel van Statuten en Reglementen KNHB) wordt de procedure bij de commissie van beroep nader toegelicht.
Kosten beroep (Artikel 7.2 TR)
Indien de geschorste persoon of diens vereniging een beroep indient tegen een schorsing, dan dient uiterlijk op de laatste dag dat het beroep kan worden aangetekend door de KNHB €250,- te zijn ontvangen. Deze wordt teruggestort als de Commissie van Beroep de geschorste persoon vrijspreekt of de schorsing verlaagt.
Jouw beroepschrift kun je per e-mail sturen aan tucht@knhb.nl.
Sanctioned Events KNHB
De FIH heeft in haar regelgeving vastgelegd dat elk evenement dat alleen open staat voor teams die lid zijn van of aangesloten zijn bij de KNHB en dat volledig georganiseerd is op Nederlands grondgebied, moet worden georganiseerd en goedgekeurd door de KNHB.
De KNHB heeft de volgende evenementen goedgekeurd (Sanctioned Events):
- alle door de bonds-/districtscompetitieleiding van de KNHB georganiseerde veldhockeycompetities/zaalhockeycompetities.
- play-offs en Nederlands Kampioenschappen veldhockey/zaalhockey.
- districtsontmoetingsdagen (DOD’s).
- bedrijfshockeycompetitie.
- toptoernooi zaalhockey (districtscommissie zaalhockey MN).
- nationale schoolhockeycompetitie.
- LG/G-hockeycompetitie KNHB.
- rolstoelhockeycompetitie KNHB.
- studentenhockeytoernooi (Bovenlander & Bovenlander).
- ABN AMRO EHL under 14 (play-offs).
- ABN-AMRO Cup (voorbereidingstoernooi Hoofdklasse).
- afscheidswedstrijden internationals.
- vriendschappelijke interlands nationale teams veldhockey/zaalhockey.
- invitatietoernooien nationale teams veldhockey/zaalhockey.