Veilige & integere hockeysport

Iedereen moet een leven lang kunnen genieten van sport. Daarom zetten wij als hockeybond samen met onze verenigingen in op een veilige en integere sportomgeving. Onder integriteit verstaan wij het volgende:

Integriteit is het handelen naar geldende normen en waarden waarmee een open, eerlijke en transparante sport wordt gewaarborgd door de KNHB en haar verenigingen.

Wij bundelen samen onze krachten om gewenst gedrag te stimuleren en integriteitsschendingen in en rondom de hockeysport tegen te gaan.

Klik op de onderstaande specifieke thema’s voor meer informatie.

 

Integriteitsmanagers KNHB

Binnen de KNHB houden twee integriteitsmanagers zich bezig met het bevorderen van een veilige en integere sportomgeving binnen de hockeysport en specifiek de KNHB.

Heb jij als speler, trainer/coach, vrijwilliger, scheidsrechter of bestuurslid te maken gehad met een (vermeende) integriteitsschending en wil je hierover praten? Neem dan contact met de vertrouwenscontactpersoon van je eigen vereniging. Heeft jouw vereniging geen vertrouwenscontactpersoon of wil je liever iemand buiten de vereniging spreken? Neem dan gerust contact op met onze integriteitsmanagers bij de KNHB: Chantal Mies (030 – 3077 613), Eline van Zinnicq Bergmann (030 – 3077 672) of vertrouwenszaken@knhb.nl.

Onze integriteitsmanagers zijn onderdeel van het Meldpunt Integriteit van de KNHB.

Meldplicht en -verantwoordelijk

Bestuurders en begeleiders voldoen door het doen van een melding bij het Meldpunt Integriteit aan hun meldplicht. In het Reglement Grensoverschrijdend Gedrag is hun meldplicht opgenomen en hieronder verstaan wij:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

Reguliere leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Code Goed Sportbestuur

De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat sporten veilig en gezond is. Dat Fair Play vanzelfsprekend is. Dat de sport open, inclusief en integer is. Met als uitgangspunt sportplezier voor iedereen. En dat begint met een goed functionerend bestuur door verenigingen dat stabiliteit, vertrouwen en rust geeft.

De Code Goed Sportbestuur helpt je als vereniging in de volgende stap naar nog beter bestuur. Aan de hand van de vier essentiële principes verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie geven verenigingen via deze code invulling aan sterke en bewuste besturen met een heldere koers.

Kijk hier voor meer informatie over de Code Goed Sportbestuur.

Basiseisen 4 v's voor veiligheid

Hockey moet voor iedereen prettig, plezierig en veilig zijn. Dat begint bij een goede basis. De 4 v’s helpen hierbij. Verenigingen die voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid hebben een goed fundament voor een sociaal veilige en integere sportomgeving.

1. Invoeren verenigingsbrede gedragscode
Goede afspraken geven duidelijkheid over de omgangsnormen en regels binnen je vereniging. Een gedragscode geeft hier concreet richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het beleid rondom gewenst en ongewenst gedrag. Lees hier hoe je als bestuur van een vereniging de gedragscode van NOS*NSF kunt gebruiken en daar eigen gedragsregels aan toe kunt voegen. Ook wordt het belang van intern draagvlak creëren en het belang van heldere en duidelijke communicatie over de regels naar je leden toegelicht.

2. Aanstellen vertrouwenscontactpersoon
Wij adviseren verenigingen om minimaal één vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen. Bij voorkeur worden er twee aangesteld, waarbij genderdiversiteit wordt nagestreefd.

De VCP is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met integriteitsschendingen en hier met iemand over wil praten. De VCP helpt melders op weg naar hulp, maar zet ook een preventief verenigingsbeleid op.

Uitgebreide informatie over de rol en ondersteuning van een VCP vind je op deze site. De informatie is interessant voor zowel de (beginnende) VCP als voor bestuurders.

Wil jij VCP worden? Klik hier voor het actuele opleidingsaanbod.

(Voor onze nationale teams en nationale jeugdteams is een onafhankelijke, externe vertrouwenscontactpersoon aangesteld)

3. Aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag
Wij raden al onze verenigingen ten zeerste aan om nieuwe (vrijwillige) functionarissen altijd te screenen. Hiermee voorkom je mogelijke risico’s voor sporters en andere betrokkenen. Als vereniging screen je door referenties op te vragen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht te stellen.

Als KNHB stellen wij een voorbeeld voor onze verenigingen: binnen onze eigen organisatie zijn zowel al onze betaalde krachten als al onze vrijwilligers verplicht om een VOG te overleggen, die bovendien niet ouder dan 3 jaar mag zijn.

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Als vereniging kan je een gratis VOG aanvragen voor vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen via de regeling gratis VOG. Meer informatie over hoe je als vereniging aan de slag gaat met je VOG-beleid en hoe gebruik te maken van de Regeling Gratis VOG vind je hier. Een model voor het eigen VOG beleid van je vereniging vind je in de download hieronder.

In de zomer van 2024 had 78% van onze verenigingen een VOG-beleid, maar uiteraard is ons gezamenlijk streven om dit te verhogen naar 100%.

Benieuwd naar het succesvolle VOG-beleid van HC Oranje-Rood? Lees hier over hun aanpak.

4. Vakkundig geschoolde trainer-coaches
Trainers en coaches hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van integriteitsschendingen. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is belangrijk dat trainers en coaches weten hoe zij invulling aan deze rol kunnen geven. Dat kan met een cursus, opleiding of e-learning waarin aandacht is voor pedagogiek en integriteit. Als vereniging kan je er zorg voor dragen dat trainers en coaches over deze kennis beschikken door hen aan te moedigen een cursus of opleiding te volgen. Dat helpt niet alleen mee aan een sociaal veilige sportomgeving voor leden, maar zorgt ook voor meer sportplezier en leukere trainingen.

Opvolging integriteitsschendingen

Binnen de (hockey)sport zijn er diverse routes om signalen waarbij mogelijk sprake is van een integriteitsschending te duiden en op te volgen. Ook kunnen verschillende routes naast elkaar worden gebruikt. Een van de routes is het tuchtrecht.

Integriteitsschendingen zoals deze staan genoemd in het Reglement Grensoverschrijdend Gedrag kunnen via het tuchtrecht worden vervolgd. Het merendeel van de integriteitsschendingen kan echter op verenigingsniveau worden opgepakt, eventueel met ondersteuning van de integriteitsmanagers van de KNHB en/of het Centrum Veilige Sport Nederland. Daarnaast kan het zijn dat de gedragingen zo ernstig zijn dat deze via het strafrecht kunnen worden vervolgd.

De tuchtrechtelijke behandeling van doping- en matchfixingzaken hebben wij als KNHB ondergebracht bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Deze zaken zijn erg complex van aard en het ISR is specialist op deze gebieden. Hiermee zijn de volgende reglementen van het ISR van toepassing op de leden van de KNHB: het Dopingreglement, het Tuchtreglement Dopingzaken en het Reglement Matchfixing. Deze reglementen vind je op de website van het ISR.

Stappenplan High5!

Het High5! Stappenplan helpt je als bestuurder of vrijwilliger om aan de slag te gaan met de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Het stappenplan zit vol met praktische documenten voor beleid, gedragsregels en tips voor het positioneren van de vertrouwenscontactpersoon. Je bepaalt zelf waar je in het stappenplan begint; uiteindelijk zijn alle stappen even belangrijk om uit te voeren.

  1. Hoe maken we een vereniging veilig?
  2. Wat kan beter?
  3. Wie doet er mee?
  4. Wat spreken we af?
  5. Hoe houden we elkaar scherp?

Klik hier voor meer informatie over het High5! Stappenplan.

Welzijnscheck en evaluatie voor verenigingen

Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig en prettig voelt op de vereniging en in het team. Om ervoor te zorgen dat je goed in beeld hebt hoe spelers en begeleidingsteams zich daadwerkelijk voelen, kan je als vereniging gebruikmaken van een welzijnscheck en/of een evaluatie. In samenwerking met diverse experts zijn de welzijnscheck en de evaluatie ontwikkeld voor de nationale (jeugd)teams van de KHNB. Met de kennis en ervaring die hierbij is opgedaan, zijn een basis welzijnscheck en een basis evaluatie voor verenigingen ontwikkeld.

De welzijnscheck is een tool om vroegtijdig trends te ontdekken, beleid en een bijbehorende werkwijze op te stellen en informatie te verzamelen ten behoeve van coaching/begeleiding. De evaluatie biedt de mogelijk om de tevredenheid (mening, ervaring en beleving) van spelers en begeleidingsteam te meten.

Wil je als vereniging aan de slag met de welzijnscheck en/of de evaluatie? Lees ons begeleidende document Kaders welzijnscheck en evaluatie voor verenigingen dan eerst door. Dit helpt je om alles op een gedegen wijze te implementeren.

Het periodiek uitvoeren van een welzijnscheck en/of evaluatie kan een onderdeel zijn van het verenigingsbeleid omtrent een veilige en integere sportomgeving. Vragen over de welzijnscheck en/of evaluatie? Neem contact op met onze integriteitsmanagers bij de KNHB: Chantal Mies (030 – 3077 613), Eline van Zinnicq Bergmann (030 – 3077 672) of vertrouwenszaken@knhb.nl

Downloads

Deel deze pagina