Leden HC de Haaskamp redden leven dankzij EHBO Sport- en reanimatiecursus
Wij zijn erg blij dat we een bijdrage konden leveren aan het voorkomen van een sterfgeval van één van onze leden, aldus Sanne Ruijs (voorzitter HC de Haaskamp)
Inleiding
Sinds twee jaar volgen alle trainers, hulptrainers, coaches en managers bij HC de Haaskamp een verkorte Eerste Hulp Bij Sportongevallen- en reanimatiecursus. Naast de behandeling van veel voorkomende sportblessures, leren de cursisten levensreddend op te treden in geval van een hartstilstand. Dat dit de veiligheid op de club vergroot, blijkt onder meer uit een geslaagde reanimatie van een van de jeugdtrainers.
Resultaten
- Trainers, coaches, managers en diverse leden getraind in reanimatie en omgang met de AED
- Jaarlijkse organisatie van een aantal cursusavonden om nieuwe trainers, coaches en geïnteresseerde leden op te leiden
- Een veilige(re) sportomgeving voor eigen leden en bezoekers van de club
- Deskundigheid leden op het vlak van de acute medische hulpverlening zorgt ook buiten de club voor grotere veiligheid
- Bewustwording van het belang van reanimatiecursussen in het algemeen
- Altijd voldoende mensen op de club aanwezig die eerste hulp kunnen verlenen bij veelvoorkomende sportblessures
Aanpak
Aanleiding
Na een reanimatiegeval in het dorp besefte men dat dit ook op de hockeyclub had kunnen gebeuren. Om optimaal op zo’n situatie voorbereid te zijn, besluit het bestuur, samen met de medische commissie, een verkorte cursus Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken inclusief reanimatiecursus te organiseren voor alle trainers, hulptrainers, coaches en managers bij HC de Haaskamp.
Aanpak
De medische commissie van de club, bestaand uit een huisarts en een door de wol geverfde Bedrijfs Hulp Verlener (BHV), geven een vier uur durende stoomcursus die bestaat uit twee delen:
- Eerste Hulp Bij Sportongevallen: de behandeling van veel voorkomende sportblessures. Cursisten leren onder andere pleisters plakken, (hoofd)wonden verbinden, de geblesseerde in stabiele zijligging leggen, etc.
- Reanimatie: zowel handmatige reanimatie als oefening in het gebruik van de AED.
De cursus wordt vier à vijf keer per jaar gegeven voor groepen van maximaal 10 deelnemers. De deelnemers worden per mail uitgenodigd. Deelname is niet verplicht, maar de ervaring leert dat vrijwel iedereen graag aan de cursus meedoet.
Geslaagde reanimatie bewijst dat cursus het verschil maakt
Het is vrijdagmiddag, trainingstijd voor de jongste jeugdteams. Aan het eind van de training zakt een trainster ineen. De aanwezige ouders en coach snellen toe en beginnen met het verlenen van eerste hulp. Al snel blijkt reanimatie met de AED nodig. Gelukkig kan de AED dankzij de cursus snel en adequaat worden ingezet. Ondertussen is ook 112 gebeld, hulp is onderweg. Na ongeveer tien zenuwslopende minuten, waarin de AED tot drie keer toe is ‘geklapt’, arriveert de ambulance en neemt het ambulancepersoneel het over en brengt de trainster naar het ziekenhuis.
De trainster heeft de hartstilstand uiteindelijk goed overleefd, mede dankzij de adequate en snelle start van de reanimatie.
Meer weten?
De door Haaskamp genomen maatregelen kunnen door iedere (hockey)vereniging gemakkelijk worden ingevoerd. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Henk Bos via 112@bosveiligheid.nl.