‘Blauwe kaart’ om positiviteit en respect op de hockeyvelden te vergroten

Arjan Offerhaus, voorzitter commissie S&R: ‘Een compliment in plaats van een snauw: dat is waar het om draait’

Inleiding

Hockeyvereniging hdm wilde actief iets ondernemen tegen de verruwing op en rondom de hockeyvelden en kwam met een tegenbeweging: de ‘blauwe kaart’. Hierop geeft de thuisclub een compliment aan hun tegenstander over sportief en/of respectvol gedrag, zodat kinderen hun wedstrijd op een positieve manier beëindigen. Na het overhandigen van de kaart is er ruimte voor een gezamenlijke afsluiting, waardoor iedereen met een blij gevoel naar huis gaat.

Resultaten

– Creëert clubbrede bewustwording over de S&R-kernwaarden
– Kinderen leren de sportiviteit van hun tegenstander te zien en benadrukken
– Wedstrijden worden op een positieve manier afgesloten
– Sluit naadloos aan bij het shake hands-principe voorafgaand aan de wedstrijd
– Stimuleert een gezamenlijke afsluiting in het clubhuis
– Enthousiaste reactie van bezoekers

De ‘blauwe kaart’ is door hdm vlak na de winterstop van het seizoen 2016/2017 ingevoerd. De genoemde resultaten zijn dus voorlopig en zeker niet uitputtend.

Aanpak

Zorg voor een actieve deelname van de gehele vereniging
Voor een maximale werking van de ‘blauwe kaart’ is het belangrijk dat iedereen op de vereniging op de hoogte is en actief deelneemt. Hiervoor dient de kaart allereerst door alle bestuursleden omarmt te worden. Via nieuwsbrieven en informatieavonden kan vervolgens de rest van de vereniging op de hoogte worden gesteld. Door leden constant te blijven herinneren aan het gebruik van de blauwe kaart, wordt het uiteindelijk een vanzelfsprekendheid. Vooral aan het begin van ieder nieuw seizoen is herhaling belangrijk, omdat er dan eventueel nieuwe leden en teamleiders op de club arriveren.

Opvallende plek en beloning met ‘blauwe taart’
Het is aan te raden om de ‘blauwe kaart’ een opvallende plek binnen het clubhuis te geven, zodat hij niet te missen is. Ook dit zorgt ervoor dat het principe een vanzelfsprekendheid wordt binnen de vereniging. Door de blauwe kaarten voor het overhandigen eerst op de foto te zetten en later op de clubsite te plaatsen, creëer je saamhorigheid binnen de vereniging. Een extra actie waarmee hdm vervolgens de origineelste kaarten beloond, is het uitreiken van de ‘blauwe taart’. Hiermee wordt de positieve werking van de blauwe kaart gestimuleerd.

Belangrijke rol voor begeleiders van jeugdteams
De begeleiders van jeugdteams spelen een belangrijke rol in het succesvol gebruik van de blauwe kaart. Zij zorgen ervoor dat hun team de kaart na iedere wedstrijd invult en aflevert bij de tegenstander. Tegelijkertijd controleren zij de kaart op de inhoud, zodat de feedback richting de tegenstander alleen positief is. Tot slot zijn zij ook verantwoordelijk voor het maken en opsturen van de foto, zodat deze uiteindelijk op de clubsite terechtkomt.

Maak de combinatie met ‘shake-hands’ en een gezamenlijke afsluiting
De ‘blauwe kaart’ is niet los te zien van andere acties die Sportiviteit en Respect (S&R) op en rondom de hockeyvelden stimuleren. Zo is het juist waardevol om de combinatie te maken met ‘shake-hands’, dat voorafgaand aan de wedstrijd plaatsvindt. Het overhandigen van de blauwe kaart na afloop, biedt vervolgens de perfecte ingang om gezamenlijk met de tegenstander af te sluiten in het clubhuis. Op die manier gaat iedereen uiteindelijk met een positief en blij gevoel naar huis.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina