Betaling jeugdscheidsrechters na opleiding
Verhoging van de kwaliteit van arbitrage
Inleiding
Op HC Naarden was er behoefte aan een verhoging van de kwaliteit van de arbitrage. Daarom startte Joes van Erp 5 jaar geleden met de masterclass voor jeugdleden en volwassenen die het leuk vonden om te fluiten en daar graag beter in wilden worden. Deze masterclassers werden elke zaterdag ingedeeld om te fluiten en werden daarbij intensief begeleid, waardoor zij steeds hogere wedstrijden konden gaan fluiten (vergelijkbaar met CS+-opleiding). Aangezien de de jeugdtrainers en -coaches ook betaald kregen en de masterclassers net zo serieus en enthousiast met hun taak omgingen, is besloten de masterclassers na verloop van tijd te gaan betalen voor de door hun gefloten wedstrijden.
Resultaten
Fluiten is niet langer ‘stom’, maar ‘cool’! Waar werd begonnen met 6 masterclassers, staan er nu elk weekend 20 op de velden en is er zelfs een wachtlijst van jeugdleden die graag willen gaan fluiten. De scheidsen zijn er altijd, fluiten serieus en zien dit als hun bijbaantje (net als de jeugdcoaches en -trainers). Waar mogelijk (en niet bondsaangewezen) worden alle lijnteams door masterclassers gefloten. De kwaliteit van de arbitrage is zienderogen vooruit gegaan, wat ook weer van invloed is op het spel.
Ook de senioren op zondag zijn blij met de goede scheidsrechters; want hun wedstrijden worden ook regelmatig door deze jeugdleden gefloten (betaald door het team). Zoals een senior lid het verwoordde: “Ik betaal liever elke week een euro per persoon voor goede scheidsen en een goede wedstrijd, dan dat ik gefloten word door spelers die één keer per jaar fluiten, want dat komt mijn spelplezier niet ten goede”.
Samengevat: goede arbitrage op een breed niveau en blije ouders en jeugdleden die nu veel minder vaak hoeven te fluiten.
Aanpak
Werving van jeugdleden die aangeven graag te willen fluiten (onze jongste masterclasser is 12 jaar). Begeleiding volgens de CS+-opleiding. Regelmatige feedback en workshops. Betaling per wedstrijd na half jaar tot een jaar fluiten. De betaling is gelijk aan de vrijwilligersvergoeding van jeugdtrainers.
“Het leuke voor de kandidaten is ook dat ze er ontzettend veel van leren. Zo zie je bij de jonge masterclassers het zelfvertrouwen groeien, leren ze hun mannetje te staan in het veld en om te gaan met de soms natuurlijk wat geëmotioneerde hockeyers en hun publiek. Fantastisch om te zien!”
NB. Vaak horen wij van clubs dat zij scheidsrechters uit principe niet betalen, maar wij zien dat anders. Deze jongens en meisjes hebben een langdurige opleiding gehad en de jeugdtrainers worden toch ook betaald.