Hockey for Dummies
Hockey voor iedereen
Wanneer je lid wordt van een vereniging is de volgende teamindeling betreft leeftijdscategorieën van kracht:
- Funkey, 4 – 5 jaar, spelactiviteiten
- O8 – jeugd, 6 – 7 jaar, (voorbereiding op) drietalhockey
- O9 – jeugd, 8 jaar, zestalhockey
- O10 – jeugd, 9 jaar, achttalhockey
- O12 – jeugd, 10 – 11 jaar, elftalhockey
- O14 – jeugd, 12 – 13 jaar, elftalhockey
- O16 – jeugd, 14 – 15 jaar, elftalhockey
- O18 – jeugd, 16 – 17 jaar, elftalhockey
- Senioren, vanaf 18 jaar, elftalhockey
Je kunt zo lang als je wilt in de senioren hockeyen, maar je kunt ook met 30 jaar (dames) of 35 jaar (heren) naar de veteranen.
Door middel van selecties worden spelers binnen de categorieën ingedeeld op prestatief (top) of recreatief niveau (breedte). De competitie voor de jeugd is voornamelijk op zaterdag. Over het algemeen spelen de O8-, O9-, O10 en O12-jeugd in de ochtend en in de middag de teams uit de O14-, O16- en O18-jeugd op willekeurige tijden. De senioren spelen hun competitie op zondag, evenals de veteranen.
Bij diverse verenigingen worden er ook andere hockeyvormen aangeboden. De KNHB wil ook mensen met een verstandelijke en lichamelijk beperking het plezier van het hockey laten beleven. Daarbij wil de bond een bijdrage leveren aan de integratie van gehandicapte sporters binnen de reguliere sportverenigingen. G-hockey staat voor hockeyers met een verstandelijk beperking en LG-hockey staat voor hockeyers met een lichamelijke beperking (niet rolstoelafhankelijk). Wil je weten welke verenigingen G-hockey of LG-hockey aanbieden? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen.
Hockey is een teamsport
Kinderen leren spelenderwijs om samen te werken in het hockeyveld. In je eentje kun je geen wedstrijd winnen, met elkaar wel. Teambuilding, sportiviteit en respect spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Een trainer en coach zijn voorbeeldfiguren die deze begrippen moeten uitdragen. Tenslotte staan de kinderen wekelijks op het hockeyveld om te ‘leren’ en zich steeds verder te ontwikkelen op sportief en sociaal niveau.
Het spelen van een wedstrijd
De bal mag alleen gespeeld worden met de platte kant van de stick. Dit kan door middel van een (schuif)slag, flats of push. De stick mag hierbij in de achterzwaai niet los zijn van de grond en in de voorzwaai niet hoger komen dan de knieën.
Jongste Jeugd
In de spelvormen van de Jongste Jeugd staat de speelbeleving centraal. De verhoudingen van het veld, het aantal doeltjes waarin gescoord kan worden, de manier van begeleiden (van spel- naar speelbegeleiding), maar ook het aantal spelers in het veld zijn daarin belangrijke elementen. Als er minder spelers in het veld staan, wordt het aantal balcontacten groter. Ontdekken is een belangrijk element van de ontwikkeling van hockeyers, wat gestimuleerd wordt door veel balcontacten. Dat maakt het een essentieel uitgangspunt om kinderen maximaal van het spel te laten genieten. De Jongste Jeugd is voor kinderen dé kennismaking met de sport en vormt de basis voor kinderen om (levenslang) plezier en liefde voor de sport te ontwikkelen.
De wedstrijden in de categorieën O8 en O9 worden begeleid door een speelbegeleider. De speelbegeleider heeft een faciliterende rol. Hij/zij laat de kinderen zoveel mogelijk spelen en zorgt voor een veilig spelverloop. Op deze leeftijd is het belangrijk dat kinderen leren door te ontdekken. Dit is voornamelijk op zichzelf gericht. Wat kun je allemaal doen met bal en stick? Daarbij is het belangrijk dat zij zo min mogelijk beperkt worden door regels. In de oudere jeugdcategorieën worden de regels langzaam verder uitgebreid en worden de wedstrijden begeleid door scheidsrechters om ze voor te bereiden op het spelen van competitie.
Elftallen
Alle hockeywedstrijden vanaf de O12-jeugd, elftalhockey, duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd, die begint met de toss, waarbij de aanvoerders van de teams de speelrichting of de beginslag kiezen. Een beginslag wordt op de middenlijn genomen.
Wanneer een van de teams een doelpunt heeft gescoord, neemt het andere team weer een beginslag vanaf de middenlijn. Er kan alleen worden gescoord wanneer de aanvallende partij de bal in de cirkel van de tegenstander heeft aangeraakt. Een bal die van buiten de cirkel op doel wordt geslagen en zonder aanraking door een aanvaller van de eigen partij in het doel terechtkomt, telt niet als doelpunt. De scheidsrechter geeft dan aan dat de verdedigende partij mag uitslaan. Het hockeyveld heeft een rechthoekige vorm van 91 meter lang en 55 meter breed. Alle grenzen worden aangegeven met een witte lijn van ongeveer 7,5 cm breed. De lange lijnen heten zijlijnen en de korte lijnen heten achterlijnen. Het deel van de achterlijn dat tussen de doelpalen loopt, heet de doellijn. Op het veld zijn twee cirkels, twee 23-meterlijnen en een middellijn aangebracht. Op 6,4 meter van beide doelen ligt een 15 cm dikke stip. Deze stip is de plaats waar de strafbal wordt genomen.
Het speeloppervlak kan kunstgras of gras zijn. Bij de meeste verenigingen wordt er op kunstgras gespeeld.
Aanmelden bij een hockeyclub
Wanneer je je (jouw kind) aanmeldt bij een hockeyvereniging ga je contributie betalen. De contributie voor junioren, senioren, trimleden en andere hockeydoelgroepen binnen de club zijn meestal verschillend van elkaar. Verenigingen hebben vaak ook specifieke regelingen, bijvoorbeeld een gezins- of studentenkorting. De hoogte van de contributiebedragen is gerelateerd aan het aantal leden dat de club telt en de locatie waar zij gevestigd is.
Hockeytenue
Naast de contributie die je betaalt om lid te zijn van de vereniging en daardoor aangesloten bent bij de KNHB, zijn er de kosten voor een ‘hockeyuitrusting’. Een exacte indicatie is hiervoor niet te geven, aangezien ieder merk zijn eigen prijsklasse hanteert. Noodzakelijk voor de trainingen en wedstrijden zijn een stick, bal, scheenbeschermers, gebitsbeschermer, trainingsoutfit, kunstgrasschoenen en het clubtenue (shirt, korte broek/rokje en sokken).
Hockeyclubs in Nederland
Wil je weten waar jouw dichtstbijzijnde vereniging zit en contact met hen opnemen? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen.