Alles over de campagne: Hockey voor iedereen
Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur.
Over het portret van Maartje Scheepstra
Hockey is voor iedereen, maar op dit moment zijn de hockeyers nog geen afspiegeling van de samenleving. Het zou heel mooi zijn als dat wel zo was, dat alle lagen en alle kleuren op een hockeyveld verschijnen. Daarom is het belangrijk om als vereniging ook een maatschappelijke rol op je te nemen en bijvoorbeeld de wijk in te gaan. Urban Hockey op pleintjes is één van de manieren om meer mensen en ook andere doelgroepen kennis te laten maken met hockey.
Hockey voor iedereen
Steeds meer hockeyverenigingen houden zich bezig met Sportiviteit & Respect, daar zijn wij als KNHB erg trots op. Hockeyverenigingen zijn een voorbeeld voor vele andere sportverenigingen. Binnen de hockeywereld is er een stevige basis voor veiligheid en sportiviteit. Dit wordt ook bevestigd door de cijfers van het aantal gespeelde wedstrijden, gegeven kaarten en incidenten in de afgelopen seizoenen van de KNHB. De volgende stap die we nu samen willen zetten is dat iedereen zichzelf kan en mag zijn binnen de vereniging.
“Is deze stap nodig in de hockeysport?”, is een veelgehoorde vraag. Ja, deze stap is absoluut nodig. Uit een Mulier onderzoek over homoacceptatie in de sport blijkt namelijk dat ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is in de sportwereld. Wanneer je als jonge hockeyer nog in de kast zit, maar ook als je er al voor uit bent gekomen is het niet fijn om dit woord in negatieve zin te horen. Het wordt geroepen als je een slechte pass hebt gegeven, niet hard genoeg gelopen hebt, een verkeerde beslissing als scheidsrechter hebt gemaakt… het wordt in ieder geval nooit in een positieve context gebruikt in de sport. Het kan ervoor zorgen dat je je als LHTB-er (Lesbienne, Homo, Transgender, Biseksueel) uitgesloten voelt en soms ook onveilig. Velen kiezen ervoor om er dan maar niet voor uit te komen dat ze homo zijn en zich te conformeren aan de rest. Dit speelt zich vaak af waar je bij staat. Vaak herken je signalen niet en blijft het onzichtbaar. Kijk eens binnen je eigen vereniging, hoeveel homoseksuele mannen ken je?
Tot nu toe hebben we het vooral over onzichtbare uitsluiting van homoseksuelen maar er is ook zichtbare uitsluiting op basis van huidskleur of geslacht. Bij de KNHB komen helaas ook meldingen binnen van discriminatie op huidskleur en afkomst van hockeyers. Als bestuurder, trainer, coach, speler, scheidsrechter en publiek is het zaak al dit soort gedrag tijdig te signaleren en actie te ondernemen. Iedereen op en rond het hockeyveld speelt hierin een rol, kortom: Het begint bij jou!
Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt binnen de vereniging? Hoe kan jij ervoor zorgen dat hockey inderdaad een sport voor iedereen is? Is de sfeer echt wel veilig voor iedereen? Of je nu bestuurder, trainer, coach, speler, scheidsrechter of supporter bent iedereen op en rond het hockeyveld heeft hier een rol in, dus jij ook. Om dit concreet te maken is een verenigingstoolkit ontwikkeld, met de nodige materialen om zichtbaarheid te geven aan de campagne en het onderwerp bespreekbaar te maken binnen de verenigingen.
Verenigingstoolkit ‘Hockey voor iedereen’
- Stappenplannen voor diverse doelgroepen met tips en tricks over wat zij kunnen doen om hockey voor iedereen veilig en leuk te houden
- Achtergrondinformatie, eerdere campagnes, eerder verschenen informatie op websites van derden
- Een voorbeeld presentatie die door verenigingen gebruikt kan worden voor een themabijeenkomst over diversiteit binnen de vereniging, bijvoorbeeld op een trainers- of aanvoerdersbijeenkomst
- Filmportret van Maartje Scheepstra, John van Lottum en Pepijn Keppel*
- Trailer (verkorte versie) Maartje Scheepstra, John van Lottum en Pepijn Keppel*
- Banners ‘Hockey voor iedereen’ voor op verenigingswebsites
- NIEUW – Digitale poster John van Lottum (A3-formaat) om te printen en op te hangen in het clubhuis
* De filmportretten en de trailers van Maartje Scheepstra, John van Lottum en Pepijn Keppel kunnen op het KNHB vimeo account worden gedownload voor gebruik door verenigingen.
Belofte
Tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017 in Amsterdam vond op vrijdag 18 augustus een Sportiviteit & Respect congres plaats, waar 80 Sportiviteit & Respect ambassadeurs en betrokkenen aanwezig waren. Er is een sneak preview gegeven van de nieuwe campagne ‘Hockey voor iedereen’ en aan het einde van de bijeenkomst is een belofte getekend door de aanwezige verenigingen. Met het ondertekenen van die belofte geeft men aan zich hard te maken voor het volgende:
“Iedereen is gelijk en iedereen moet de mogelijkheid hebben om met plezier en op een veilige manier te kunnen hockeyen. Ik pak mijn rol om ervoor te zorgen dat iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt ongeacht afkomst, religie, geslacht, huidskleur of seksuele voorkeur.”
De KNHB streeft ernaar dat alle verenigingen uiteindelijk de belofte hebben getekend. Meer informatie over deze bijeenkomst en de belofte.