2-meting visie op de ontwikkeling van hockeyers

Doel onderzoek

De visie op de ontwikkeling van hockeyers van de KNHB bestaat inmiddels ruim vijf jaar en dat betekent dat het weer tijd is om de balans op te maken. Sinds het naar buiten brengen van de visie, deden we al twee keer eerder onderzoek naar de vraag wat hockeyers, trainers, coaches en bestuurders van de visie vinden. En inmiddels is het dus weer tijd voor een update. Waar staan we nu ten aanzien van de visie op de ontwikkeling van hockeyers en wat voor effect heeft de visie op de hockeysport? Leven onze bestuurders, trainers en coaches de uitgangspunten van de visie na en waar lopen ze eventueel tegenaan? En wat merken hockeyers daarvan in de praktijk? Door dit inzichtelijk te maken hopen we weer een stapje te kunnen zetten in de ontwikkeling van hockey in Nederland.

Opzet onderzoek

In het onderzoek hebben we drie verschillende doelgroepen bevraagd over de visie op de ontwikkeling van hockeyers:

  1. Bestuurders van verenigingen
  2. Trainers en coaches
  3. Hockeyers

Alle doelgroepen ontvingen een online enquête met vragen over de visie op de ontwikkeling van hockeyers. De bestuursleden van onze verenigingen ontvingen een directe mail met een link naar de enquête. Daarnaast schreven we ook een aantal trainers en coaches aan met een e-mail. Tenslotte deelden wij de link naar de enquête ook op verschillende social-media kanalen van de KNHB waarmee veel hockeyers, maar ook trainers en coaches zijn bereikt.

De respons op de enquête is als volgt:

  • Bestuurders: 124 respondenten van 115 unieke verenigingen
  • Trainers en coaches: 170 respondenten van 110 unieke verenigingen
  • Hockeyers: 752 respondenten van 237 unieke verenigingen

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn verdeeld over drie doelgroepen: bestuurders, trainers/coaches en hockeyers. Hieronder vind je per doelgroep een korte samenvatting van de uitkomsten.

Bestuurders
Uit het onderzoek naar de visie op de ontwikkeling van hockeyers blijkt dat 71% van de bestuurders weleens van de visie gehoord heeft. Dat betekent echter ook dat 29% van de bestuurders nog nooit van de visie van de KNHB heeft gehoord. Tijdens de 0- en 1-meting lag het percentage bestuurders dat niet op de hoogte was van de visie op respectievelijk 10% en 7%, wat betekent dat de bekendheid van de visie de afgelopen 2 jaar is afgenomen. Op de vraag hoe bestuurders de visie beoordelen geeft 96% aan dat ze de visie als goed of zeer goed beoordelen. Daarnaast blijkt uit de enquête dat 89% van de respondenten die aangeven dat ze de visie kennen, ook in de praktijk iets doen met de visie. 11% van deze groep doet helemaal niets of nauwelijks iets met de visie. In de enquête is ook gevraagd waar bestuurders tegenaanlopen bij het naleven van de visie op de ontwikkeling van hockeyers. Hieruit blijkt dat bestuurders met name moeite hebben met het vertalen van de uitgangspunten van de visie naar de praktijk. Daarnaast speelt ook een gebrek aan voldoende/geschikte mensen en het ontbreken van voldoende draagkracht bij trainers en ouders een rol. Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat 94% van de respondenten de ambitie heeft om iets (of meer) te doen met de visie op de ontwikkeling van hockeyers. De ambitie is er bij bestuurders vooral omdat respondenten denken dat de thema’s uit de visie zullen bijdragen aan een verhoging van het plezier (79%) in en een verhoging van de kwaliteit (46%) van de hockeysport.

Trainers en coaches
Ten aanzien van de trainers/coaches geldt dat 58% bekend is met de visie op de ontwikkeling van hockeyers. 42% van de ondervraagde trainers en coaches kent de visie dus niet. Tijdens de 0- en 1-meting lag dit percentage op respectievelijk 33% en 34%. Ook voor deze doelgroep geldt dus dat de bekendheid van de visie de afgelopen twee jaar afgenomen is. Aan de trainers en coaches die de visie kennen is gevraagd wat ze van de visie vinden. 94% van hen beoordeelt de visie als goed of zeer goed. Daarnaast blijkt uit de resultaten dat 91% van de respondenten die de visie kennen ook in de praktijk daadwerkelijk iets doen met de visie. Ook aan trainers en coaches is gevraagd waar zij tegenaan lopen bij het naleven van de visie in de praktijk. Als grootste nadelen worden genoemd: een gebrek aan draagvlak bij de ouders (die ‘te veel bezig zijn met presteren’) en het feit dat verenigingen vaak nog niet zo ver zijn (bijvoorbeeld ten aanzien van beleid, tools, aandacht voor de visie, etc.). Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat 94% van de trainers en coaches de ambitie heeft om iets (of meer) te doen met de visie, vooral omdat ze denken dat de visie zal bijdragen aan een verhoging van het plezier in hockey (81%) en aan het verbeteren van de kwaliteit van de hockeysport (47%).

Hockeyers
Voor de doelgroep hockeyers geldt dat we ze niet direct hebben gevraagd naar hun mening over de visie op de ontwikkeling van hockeyers. Aan deze groep stelden wij vragen die antwoord geven op de vraag in hoeverre de uitgangspunten uit de visie (indirect) terug te zien zijn bij de hockeyers. Allereerst blijkt uit de enquête dat hockeyers de hockeysport gemiddeld met een 8,8 beoordelen. Ook het plezier in hockey krijgt een 8,8 gemiddeld en de verbondenheid van respondenten met de hockeysport scoort gemiddeld een 8,6 op een schaal van 1 tot 10. Ook de rest van de stellingen over de hockeysport zijn gemiddeld hoog beoordeeld. Zo blijkt uit de enquête dat het hockeyers over het algemeen goed lukt om hockey en school, studie, werk en andere privézaken te combineren. Daarnaast zijn de meeste hockeyers tevreden over de momenten waarop zij trainen en wedstrijden spelen en gaan zij met plezier naar de trainingen en wedstrijden. Wat in de enquête opvalt als aandachtspunt is het begeleiden van hockeyers bij het stellen van doelen en het evalueren hiervan. Over het algemeen zijn er slechts kleine verschillen tussen deze 2-meting en de eerdere 0- en 1-metingen ten aanzien van de visie op de ontwikkeling van hockeyers.

Vragen

Heb je vragen over dit onderzoek of wil je graag de uitgebreide resultaten ontvangen? Neem dan contact op met Sascha van den Wall Bake (Projectcoördinator Kennis & Onderzoek): sascha.bake@knhb.nl.

Meer onderzoeken

Bekijk de onderzoekspagina voor andere lopende en afgeronde onderzoeken.

Deel deze pagina