Uitstroomonderzoek 2024

Doel onderzoek

Het doel van het uitstroomonderzoek is om inzicht te krijgen in de vraag waarom mensen stoppen met hockeyen. Wat geeft voor hen daarin de doorslag? En vooral: wat kunnen wij als KNHB én verenigingen doen om onze leden te behouden voor de hockeysport?

Naast deze inzichten brengen we ex-hockeyers op de hoogte van het flexibele hockeyaanbod, proberen we inzicht te krijgen in de vraag of ze het aanbod aantrekkelijk vinden, of ze zouden overwegen om hieraan deel te nemen en of ze denken ooit weer terug te keren op de hockeyvelden. Door middel van deze inzichten hopen we ons aanbod nog beter te kunnen laten aansluiten op de wensen en behoeften van onze leden en onze leden langer te kunnen behouden voor de hockeysport.

Opzet onderzoek

Voor dit onderzoek krijgen alle hockeyers die zich uitgeschreven hebben een mail met de vraag een online enquête in te vullen. Deze enquête is in de zomer van 2024 (dus na afloop van seizoen 2023-2024) bijna 6.000 keer ingevuld. De groep respondenten is representatief voor wat betreft leeftijd en geslacht. Dat betekent dat het grootste aantal respondenten in de leeftijdscategorie 15 t/m 19 valt, gevold door de categorieën 10 t/m 14 en 20 t/m 24 jarigen. Van de respondenten is 35% man en 65% vrouw, wat eenzelfde verdeling is als het totaal aantal uitstromers na seizoen 2023-2024.

Resultaten

De belangrijkste redenen waarom hockeyers hun lidmaatschap opzeggen zijn:

  1. Vanwege mijn team (25%)
  2. Omdat hockey te veel vrije tijd in beslag nam (18%)
  3. Omdat ik heb gekozen voor een andere sport/hobby (16%)

Respondenten konden meerdere redenen aangeven waarom zij gestopt zijn. Van alle respondenten noemde 25% ‘vanwege mijn team’ als reden, 18% noemde ‘omdat hockey te veel (vrije) tijd in beslag nam’ en 16% ‘omdat ik heb gekozen voor een andere sport/hobby’. Ook redenen als ‘vanwege een blessure’ (15%) en ‘omdat ik het spelletje niet meer leuk vond’ (14%) worden relatief vaak genoemd als reden waarom hockeyers stoppen.

Wanneer respondenten aangaven te zijn gestopt vanwege hun team werden onderstaande redenen het meest genoemd:

  1. Ik vond mijn team niet leuk/had geen vrienden of vriendinnen in mijn team (42%)
  2. Mijn team viel uit elkaar (24%)
  3. Ik voelde me niet welkom in het team (22%)

Wanneer we kijken naar de verschillen tussen geslacht en leeftijd, vallen een aantal zaken op. Zo zien we dat meisjes/vrouwen vaker ‘vanwege mijn team’ noemen als reden om te stoppen dan jongens/mannen (23% van hen geeft dit als reden). Jongens/mannen noemen juist weer vaker ‘omdat ik heb gekozen voor een andere sport’ als reden (17%). Daarnaast stoppen meiden vaker ‘omdat ze te druk zijn met school’ of ‘omdat ze zijn begonnen met studeren’ dan jongens.

Voor wat betreft de verschillen tussen leeftijdscategorieën geldt dat kinderen tot 12 jaar vooral aangeven dat ze zijn gestopt ‘omdat ze het spelletje niet meer leuk vonden’ (35% van de respondenten in deze leeftijdscategorie) en ‘omdat ze hebben gekozen voor een andere sport/hobby’ (31%). Voor jongeren van 12 t/m 18 jaar wordt de reden ‘vanwege mijn team’ verreweg het meest genoemd. Bij de jong volwassenen zijn de redenen wat meer uiteenlopend, maar logischerwijs wordt de reden ‘omdat ik ben begonnen met studeren’ daar relatief vaak genoemd (17% van de respondenten). Voor volwassenen van 26 t/m 35 jaar blijkt de reden ‘omdat hockey te veel vrije tijd in beslag nam’ verreweg het meest genoemd te zijn (34% van de respondenten in deze leeftijdscategorie). In de oudere leeftijdsgroepen speelt de reden ‘vanwege een blessure’ logischerwijs een steeds grotere rol bij de overweging om te stoppen met hockeyen (in de leeftijdscategorie van 46 jaar en ouder geldt dit zelfs voor 38% van de respondenten).

Naast de overwegingen om te stoppen hebben we respondenten ook gevraagd of ze een andere sport doen/zijn gaan doen nu ze gestopt zijn met hockeyen. Uit het onderzoek blijkt dat 28% van de gestopte hockeyers naar de sportschool/fitness gaat. 18% van hen is gaan hardlopen en 11% tennist. Wat hierin opvalt is dat vooral individuele/flexibele sporten populair zijn bij ex-hockeyers. 19% van de ex-hockeyers is geen andere sport gaan doen.

Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat 46% van de respondenten het flexhockey aanbod aantrekkelijk of zelfs zeer aantrekkelijk vindt en 35% van de respondenten geeft daarnaast aan zeker of waarschijnlijk te overwegen om deel te nemen aan flexibel hockeyaanbod. Tenslotte geeft 46% van de respondenten aan waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk ooit weer terug te keren op de hockeyvelden. Er zit dus potentie bij de ex-hockeyers, wat nogmaals het belang onderstreept van inzicht in deze doelgroep.

Vragen

Heb je vragen over dit onderzoek of wil je graag de uitgebreide resultaten ontvangen? Neem dan contact op met Sascha van den Wall Bake (Projectcoördinator Kennis & Onderzoek): sascha.bake@knhb.nl.

Meer onderzoeken

Bekijk de onderzoekspagina voor andere lopende en afgeronde onderzoeken.

Deel deze pagina