Aantal verenigingen met rookbeleid blijft stijgen

Aantal verenigingen met rookbeleid blijft stijgen

In het Nationaal Preventieakkoord legden sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van VWS de ambitie vast voor een volledig rookvrije sport in 2025. Zodat met name kinderen kunnen genieten van sport in een volledig rookvrije omgeving, niet worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van meeroken of in de verleiding komen om te roken.

In dit nieuwsbericht kun je lezen dat de hockeysport goed op weg is, maar dat er nog wel een paar stappen te nemen zijn om in 2025 volledig rookvrij te zijn.

Van alle hockeyverenigingen heeft 94,5% een rookbeleid

Het aantal hockeyverenigingen dat een rookbeleid heeft, blijft stijgen. Afgelopen jaar hebben zes verenigingen die nog geen rookbeleid hadden, hier afspraken over gemaakt. Dat betekent dat 94,5% van de 328 verenigingen nu gedeeltelijk of geheel rookvrij is. In totaal hebben 18 verenigingen nog geen afspraken gemaakt over roken.

In het district Noord-Holland hebben sinds vorig jaar alle verenigingen een rookbeleid. Maar ook de andere districten zijn goed op weg. In zowel Midden Nederland als Noord Nederland heeft slechts één vereniging nog geen rookbeleid. In Oost Nederland en Zuid-Holland zijn dat drie verenigingen. Hoewel in Zuid Nederland het aantal verenigingen met een rookbeleid ook nog steeds stijgt, blijft dit district wel achter bij de andere districten. In totaal heeft 88% van de verenigingen in dit district een rookbeleid.

Steeds meer verenigingen maken stap naar geheel rookvrij

Een andere positieve ontwikkeling is de stijging van het aantal verenigingen dat geheel rookvrij is. Afgelopen jaar hebben 30 verenigingen de stap van gedeeltelijk naar geheel rookvrij gemaakt. In totaal is 64,3% van alle verenigingen nu geheel rookvrij. Dit is een stijging van bijna 10% ten opzichte van vorig jaar.

Wat kan jouw vereniging doen om (geheel) rookvrij te worden?

Is jouw vereniging één van de 18 verenigingen die nog geen rookbeleid heeft, maar wil je er wel mee aan de slag gaan? Of wil je met jouw vereniging de stap van gedeeltelijk naar geheel rookvrij maken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Op onze site vind je verschillende hulpmiddelen, waaronder een stappenplan en een document met de belangrijkste argumenten om jouw vereniging rookvrij te maken. Ook op de website Sport Rookvrij vind je hulpmiddelen om op jouw vereniging draagvlak te creëren.

Heb je extra hulp nodig? Dan kunnen de coaches van JOGG-Teamfit  jouw verenigingen kosteloos begeleiden.

Op naar een volledig rookvrije hockeysport in 2025!

Deel deze pagina