Lid van Verdienste en oud-international Paul Litjens overleden

Lid van Verdienste en oud-international Paul Litjens overleden

De KNHB ontving het verdrietige bericht dat Lid van Verdienste en oud-international Paul Litjens op 76-jarige leeftijd is overleden.

In de periode 1970-1982 kwam Litjens 177 keer uit voor het Nederlands Elftal en maakte hij 266 doelpunten. Hiermee is hij nog steeds topscorer aller tijden. Zijn eerste interland speelde Litjens op 30 augustus 1970 tegen Engeland in het Wagener Stadion. Zijn laatste interland was op 12 januari 1982 in Bombay (India) tegen Australië. Nederland verloor deze wedstrijd maar ook toen wist Litjens te scoren.

Met Oranje won hij in 1973 het WK in eigen land. In het Wagener Stadion werd Nederland voor het eerst wereldkampioen en tegelijk was dit het eerste WK dat in Nederland live op de televisie werd uitgezonden. Dit heeft een impuls heeft gegeven aan de bredere populariteit van de hockeysport. Litjens deed verder twee keer mee aan de Olympische Spelen en veroverde in 1981 de Champions Trophy in het Pakistaanse Karachi. Dit was de eerste keer dat Nederland dit prestigieuze toernooi won en Litjens werd ook nog een topscorer met 11 doelpunten.

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München vloog Litjens na de Palestijnse inval in het Olympisch dorp samen met teamgenoot Flip van Lidth de Jeude terug naar Nederland. Zes jaar later ontstond er ophef over de deelname van het Nederlands Elftal aan het WK in Argentinië. Namens Oranje gaf Litjens in Argentinië uitleg over de keuze om toch deel te nemen aan het WK terwijl de bevolking in Argentinië gebukt ging onder het militaire regime. Vorig jaar ging Litjens op hockey.nl opnieuw in op dit onderwerp.

Paul Litjens was niet alleen een goede hockeyer en strafcornerspecialist, maar ook een markant persoon met veel humor, die altijd zijn mening klaar had. Vanwege zijn uitstraling, persoonlijkheid en hockeycapaciteiten was hij in de jaren ’70 een van de eerste hockeyers die landelijke bekendheid verwierf buiten de hockeysport en bekend was in vele huiskamers in Nederland. Hiermee speelde hij een belangrijke rol in de groei van de populariteit van de hockeysport en een breder imago dan dat van een sport voor de elite. In India en Pakistan trouwens was Litjens uitgegroeid tot een grote (hockey)held. Litjens droeg met name Pakistan een warm hart toe. Vanuit Nederland zette Paul Litjens zich in voor de stichting Dar Ul Sukun. Door de stichting is een speciaal huis gebouwd en Litjens was daar nauw bij betrokken. Dit ‘Huis van Geluk’ in Karachi (Pakistan) was speciaal opgericht voor kinderen met een beperking. Litjens was ambassadeur van de stichting en het huis had voor altijd een speciaal plekje in zijn hart. Zo werd er door de KNHB rond haar honderdjarig jubileum in 1998 op initiatief van o.a. Litjens geld ingezameld voor dit project.

Hoewel Paul Litjens zijn hockey carrière begon in Uden, was hij een echte Kampong man en speelde hij voor deze club vele Hoofdklasse wedstrijden. Met 267 hoofdklassedoelpunten is hij ook bij Kampong de topscorer aller tijden. Op gezette tijden schoot Litjens als echte clubman in de jaren ‘90 en ‘00 Kampong te hulp als coach van Heren 1 of als bestuurslid. Bijvoorbeeld wanneer degradatie uit de Hoofdklasse dreigde. Steevast was hij als Heren 1 speelde ook de laatste jaren op Kampong te vinden als supporter en als beschouwer van de wedstrijden en het leven.

In 1982 benoemde de KNHB Paul Litjens tot Lid van Verdienste. Na zijn interlandcarrière vervulde Litjens binnen de KNHB verschillende functies. In de periode 1989-1991 was hij Commissaris van zowel het Bondsbestuur als het District Midden Nederland. En van 2001-2007 maakte hij onderdeel uit van de Internationale Commissie. Aansluitend vervulde hij tot 2013 bij de FIH de functie van lid van de Judicial Committee FIH.

Bestuur en medewerkers van de KNHB wensen de familie en (hockey)vrienden van Paul Litjens veel sterkte.

Deel deze pagina