Enorme niveauverbetering Fletiomare door professionele aanpak jeugdopleiding
Jeroen Laurensen: ‘Zorg dat je een onafhankelijke Technisch Manager aanstelt.’
Inleiding
MHC Fletiomare heeft een stormachtige groei doorgemaakt. In korte tijd groeide de club van 80 naar 1800 leden. Om de club hockeytechnisch op een hoger niveau te tillen, was een professionele, gestructureerde aanpak noodzakelijk. Dit resulteerde in de aanstelling van een Technisch Manager en het opstellen van een technisch jeugdopleidingsplan. De resultaten mogen er zijn: alle jeugdteams spelen minimaal 2 klassen hoger dan 5 jaar geleden. De eerste elftallen promoveerden van de 4e naar de 1e (H1) en 2e klasse (D1) en er zijn opleidingsteams geformeerd achter deze teams. Ook het aantal zaalteams is gestegen van 10 tot bijna 70. Fletiomare is nu een leeromgeving voor spelers én staf.
Resultaten
- Alle jeugdteams spelen minimaal 2 klassen hoger dan 5 jaar geleden
- De ‘vlaggenschepen’ zijn razendsnel gepromoveerd van de 4e naar 1e (H1) en 2e (D1) klasse
- Technisch jeugdbeleid is voor alle leden en staf duidelijk
- Onafhankelijk kader voorkomt belangenverstrengeling
- Een ontzettend goede samenwerking met de organisatorische commissies
- Van 10 naar 70 zaalteams i.s.m. de zaalcommissie met ondersteunend technisch plan
- Een grote groep gemotiveerde, goed opgeleide ‘eigen’ trainers
- Borging van de kennis die in de loop der jaren is opgebouwd
Aanpak
Integrale aanpak voor optimaal effect
Voor een succesvolle aanpak van de jeugdopleiding is een aantal factoren van wezenlijk belang. Waarschijnlijk de belangrijkste factor is de Technisch Manager, hij is de spil waar alles om draait. Hoe Fletiomare het precies aanpakt, lees je hieronder.
Aanstellen Technisch Manager
Zeker als een club snel groeit en meer dan 1000 heeft, is het raadzaam een professionele kracht voor de jeugdopleiding aan te trekken. Liefst iemand met ruime ervaring als trainerscoördinator (in bezit van diploma HT3) die klaar is om door te groeien naar de functie van TM. De grootste voordelen van een professionele TM zijn: onafhankelijkheid, expertise en voldoende tijd. De TM op Fletiomare heeft een aanstelling van 30 uur. Een uitgebreide presentatie over zijn taken en verantwoordelijkheden binnen de club vind je als download onderaan dit artikel.
Onafhankelijke Technische Commissie
Fletiomare beschikt over een onafhankelijke Technische Commissie (TC) bestaand uit de TM (voorzitter) en de 5 Blok Technisch Coördinatoren (BTC’s). Zij zijn allen onafhankelijke (semi) professionals. Dat wil zeggen dat zij geen ouder-kind relatie hebben met een speler in hun lijn en los staan van ‘organisatorische’ commissies als de Jeugd- en Seniorencommissie. Zo voorkom je belangenverstrengeling en is de integriteit van de TC gewaarborgd. Het functioneren van de TC wordt drie keer per jaar door de TM geëvalueerd.
Gedegen opleiding trainers en technisch coördinatoren
De TM van Fletiomare stopt veel tijd en energie in het opleiden van de eigen trainers en coördinatoren. Hiervoor is een Kaderontwikkelingsplan opgesteld. Het blijkt een grote stimulans als trainers ‘carrière’ kunnen maken. Gemotiveerde trainers krijgen daarom de mogelijkheid om, naast de bijeenkomsten en structuur binnen de club, de KNHB-opleidingen HT2 of 3 te volgen. Inmiddels zijn er al trainers doorgegroeid naar Bloktechnisch Coördinator.
Concurrerende vergoeding trainers
Alle trainers krijgen een bepaalde vorm van vergoeding conform een vaste vergoedingenstructuur. Afhankelijk van je profiel varieert de beloning van een vest of jasje tot een financiële vergoeding. De profielen worden ingedeeld naar ervaring en opleidingsniveau. Bij het vaststellen van de hoogte van de vergoeding wordt rekening gehouden met verdiensten van concurrerende bijbaantjes. Een groep van 15/20 trainers heeft een contract met de club en heeft jaarlijks evaluatiegesprekken met de TM.
Borging kennis technisch jeugdopleidingsplan en beleid
Naast een algemene uitleg over het technische jeugdbeleid op het voor iedereen toegankelijke deel van de clubwebsite, heeft de site ook een afgeschermde leeromgeving. Hierop kunnen trainers, coaches en andere kaderleden inloggen. De leeromgeving bevat naast de visie van de club op opleiden en cultuur, diverse presentaties, zelfgemaakte techniekvideo’s, een link naar het spelersvolgsysteem en het totale opleidingsplan inclusief beleid, jaarschema’s en oefenstof. Zo borgt de site de kennis die in de loop der jaren is vergaard en kan bij een eventueel vertrek van de TM worden voortgebouwd op een stevig fundament.
Kapstok voor cultuur
Leidsche Rijn, waarin hockeyclub Fletiomare ligt, was ooit een gebied van grote Romeinse activiteit. De TM heeft deze historische link aangegrepen om de cultuur van Fletiomare te ‘laden’. Romeinse waarden als discipline, nooit opgeven, samenwerking, kracht en inventiviteit worden gebruikt om jeugdleden te motiveren en inspireren op het veld. Voor vrijwel iedere situatie op het veld kun je een link leggen naar de Romeinse aanpak waardoor het leuker is om naar te luisteren en de boodschap beter blijft hangen.