Periodieke keuringsprocedure kunstgrasvelden
Alle kunstgrasvelden in Nederland moeten voldoen aan een gebruiksnorm, opgesteld door NOC*NSF. Deze norm, die bestaat sinds 1 juli 2010 en geldt voor alle soorten hockeyvelden, geeft de ondergrens aan tot wanneer een speelveld veilig en blessurevrij te gebruiken is. Hierin staan eisen voor onder andere schokabsorptie, stroefheid, maar ook vlakheid, vezellengte en verwachte levensduur. Deze norm zorgt ervoor dat de kwaliteit van de speelvelden, en dus ook hockeyvelden in het bijzonder, hoog is. Verenigingen mogen (competitie)wedstrijden spelen op alle velden die voldoen aan deze gebruiksnorm.
Keuringscyclus bewaakt kwaliteit
Als onderdeel van haar accommodatiebeleid wil de KNHB de kwaliteit van hockeyvelden bewaken. Daarbij zijn een rechtmatig en medisch verantwoord competitieverloop én verantwoordelijkheid naar haar leden van belang. De KNHB heeft daarom een keuringscyclus opgesteld. Deze houdt het volgende in:
- Watervelden worden in opdracht van de eigenaar ieder negende jaar onderzocht (en vervolgens afhankelijk van de keuring).
- Semi-zand en semi-watervelden worden in opdracht van de eigenaar ieder negende jaar onderzocht (en vervolgens afhankelijk van de laatste keuring).
- Zandkunstgrasvelden worden in opdracht van de eigenaar ieder dertiende jaar onderzocht (en vervolgens afhankelijk van de keuring onderzocht).
Procedure ten aanzien van de keuringen
De vereniging moet bij de KNHB kunnen aantonen dat het kunstgrasveld voldoet aan de gestelde gebruiksnorm. De opdracht aan een geaccrediteerd keuringsinstituut wordt gegeven door de eigenaar van het kunstgrasveld. Wanneer de gemeente of een stichting de eigenaar is, is het de taak van de vereniging om de gemeente/stichting hierop te wijzen. Een vereniging kan ook altijd zelf ook toetsen of het kunstgrasveld aan de gebruiksnorm voldoet. Afspraken over de keuring kunnen worden vastgelegd in de huur- of gebruiksovereenkomst.
Heb je vragen over de keuringsprocedure? Onder dit artikel vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact op met jouw verenigingsadviseur. Hij/zij helpt je graag verder.